Як вибрати веловзуття? | Види контактного взуття та педалей

Перехід на контактні педалі та веловзуття — це важливий момент у житті велосипедиста. У кожного, хто на них перейшов, велосипедне життя ділиться на "до" та "після". Після переходу на них, ви навряд повернетеся на звичайні "топталки"! В цьому матеріалі розповімо про все, що потрібно знати при переході на контакти. Розглянемо види самих педалей, шипів та велосипедного взуття.

Варто зазначити, що "топталки" — це не завжди про початковий рівень. Багато екстремальних видів катання (Downhill, Enduro та подібні) краще за все їздити саме на топталках, бо так безпечніше та зручніше. Також "топталки" стануть у пригоді, якщо ви пересуваєтеся містом у спокійному режимі. А ось для спортивних поїздок на гревелі, шосе та гірському велосипеді контакти — це потрібно та важливо.


Які переваги дають контактні педалі?

Перехід на контакти дасть ряд дуже важливих бонусів у ваші поїздки.


Більше ефективності та швидкості

Контактні педалі дають можливість їхати швидше, при цьому застосовуючи більшу кількість мʼязів ніг. З ними ви можете не тільки тиснути на педалі, але й підтягувати вверх, штовхати вперед та назад. Все це дає можливість витрачати свої зусилля ефективніше та усунути "мертві зони" — місця, де на педалі зовсім не докладаються зусилля.

Переваги контактних педалей


Рівномірне завантаження мʼязів та зручне керування


Контакти — це не тільки про збільшення ефективності, а ще й про розвантаження мʼязів. Адже під час "колового педалювання" навантаження на мʼязи рівномірніше, та як наслідок — менше втоми та відчуття забитості.

Керувати велосипедом, особливо на бездоріжжі, стане легше. Адже ви завжди зможете підтягнути заднє колесо, щоб висмикнути його з ями чи перепони.


Які бувають види контактних педалей?

Види контактного взуття


Вибирати контактні педалі та взуття найзручніше за типом велосипеда:


Звісно, на шосе можна поставити контакти для MTB. Але якщо ви тренуєтеся на результат, то варто розглянути саме шосейні моделі. Це дасть великий бонус до ефективності.


В чому особливість взуття та педалей для MTB?

Контактні педалі для МТБ


У MTB взутті відносно зручно ходити. Адже фіксуючий шип доволі маленький та ховається під протектор взуття. Але майте на увазі, що контактне взуття — завжди буде жорсткіше за звичайні кросівки, тому сильно довго ходити в них буде не зручно.

Все взуття має чіткий розподіл за жорсткістю:

  • Мʼякі моделі підійдуть для туризму та міста
  • Середня жорсткість для любительських тренувань та перегонів
  • Максимальна жорсткість взуття потрібна професійним спортсменам, яким потрібна максимальна передача зусилля.

Педалі та шипи для МТБ


Туристичне та трейлове взуття, наприклад моделі від бренду Ride Concepts, мають пласку рівну підошву і більш повсякденний дизайн. Тому в них зручно ходити та вони добре поєднуються зі звичайним одягом. 

Ride Concepts Tallac мають безліч переваг як для трейлових поїздок, так і для звичайного використання в місті

Трейлове веловзуття

  • Багатошарова мʼяка підошва з протектором, який не забивається брудом
  • Шип втоплений глибоко під протектор, щоб не заважав пересуватись пішки
  • Проміжний матеріал зі спіненого каучука для збільшення амортизації
  • Додаткові зони для гасіння ударів на устілці
  • Система затяжки BOA для зручного регулювання затягування на нозі

У взутті для трейлу нога себе почуває дуже легко та розслаблено. В них ви можете провести хоч цілий день, їздити на роботу та не перевзуватись.

SPD — найпоширеніший стандарт контактів для MTB

Види педалей для МТБ


Для гірського типу взуття найпопулярнішим стандартом педалей та шипів, є SPD, творцем якого є компанія Shimano. Проте існують і рішення від інших виробників, наприклад Time. Вони матимуть інший устрій, хоча стандарт кріплення шипів до педалей один. Тож вибирайте та користуйтеся тим стандартом, який буде зручніше.

Гравійне взуття практично не відрізняється від MTB: той самий стандарт, проте стиль та підошва ближче до шосейних моделей. Його можна схарактеризувати, як щось середнє між гірським та шосейним взуттям.

Гравійне взуття


Серед MTB моделей можна знайти моделі для зими. Вони є повістю закритими та захищеними від води, добре захищають ступні від холоду. Часто мають мембрану, тому й коштувати будуть дорожче. Повірте, взимку ноги мерзнуть навіть у бахілах, тож на здоровʼї економити не варто і краще подарувати собі комфорт у вигляді пари зимового взуття.


В чому перевага шосейного взуття?

Велотуфлі для шосе


Шосейне взуття — це те, до чого прийде кожен, хто бажає завзято тренуватися на шосейному велосипеді.

Які переваги дає шосейне взуття на відміну від MTB:

  • Взуття для шосейного велосипеда є жорсткішим — це плюс до ефективності
  • Фіксація взуття до педалей також жорсткіше, що дає додаткову перевагу у швидкості.

Кожна пара має свій ступінь жорсткості від 1 до 12. Чим жорсткіше підошва, тим краще буде передаватися зусилля з ноги на педаль.

Види шосейних педалей


Найдорожчі моделі взуття мають карбонову підошву, а початкові отримують менш жорсткий нейлон та інші композити пластику. Зазначимо, що такі моделі зовсім не пристосовані для ходьби.

Великі шипи — це головна відмінність шосейного напрямку контактів. Вони дуже жорстко фіксують ногу, та сильно випирають. Головна відмінність від маленьких MTB шипів полягає, що другі краще очищаються від бруду, що дуже важливо для поїздок на бездоріжжі.

Який тип фурнітури може мати веловзуття?

Види застібок на веловзутті


Взуття може по різному фіксуватися на нозі, від цього буде залежати його ціна та призначення. Всього розрізняють такі види:

  • Шнурки. Не дуже зручний спосіб, проте дуже надійний. Зустрічається на початкових моделях, а також на деяких професійних шосейних.
  • Липучки. Найрозповсюдженіший тип фіксації, який зустрічається і на спортивних, і на прогулянкових моделях
  • Пластиковий фіксатор, як на взутті для сноуборду. Розповсюджений переважно на спортивних моделях середнього рівня.
  • BOA. Найтехнологічніший механізм, який дозволяє точно регулювати затягування на нозі. Буває різних видів та може зустрічатися на взутті всіх рівнів.


На нашому сайті всі типи взуття розподілені по категоріях для зручного вибору:


Тож ви можете швидко перейти у потрібний розділ та підібрати модель, що ідеально підійде для ваших потреб. Також для зручності ви можете скористатися фільтрами, що сильно пришвидшить процес пошуку. Тож обирайте свою пару та прокачайте свої поїздки!

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Задавайте питання в Instagram Задавайте питання в Telegram