Друзі, 5.05 (Неділя) магазини VeloGO працювати не будуть.

Навіщо чистити та змащувати велосипедний ланцюг?

Тривалість життя і «здоров'я» вашого велосипеда багато в чому залежить від вас. Навіть найпросунутіший транспорт не може подбати про себе сам і завдання власника – своєчасно забезпечити догляд за найважливішими частинами залізного коня. Чи потрібно чистити трансмісію? Достатньо подивитись стан ланцюга, касети, системи велосипеда, господар якого вважає цей процес зайвим. Чорні плями, товстий шар незрозумілої маси, у складі якої – пил, бруд, пісок, мастило, рослинні елементи та багато іншого, що не піддається розпізнанню. У цьому сприятливому середовищі дуже швидко розмножуються «сталегризки» – бактерії, що стимулюють появу корозії та роз'їдають метал. На запитання чи потрібно змащувати ланцюг велосипеда відповідь однозначна. отрібно, причому спочатку її слід почистити.

Догляд за ланцюгом: особливості

Трансмісія велосипеда повинна блищати. На ній не повинно бути бруду, надлишків мастила. Будь-яка волога стане причиною швидкої появи нових забруднень. Чистити трансмісію бажано через кожні 100 км їзди за хорошої погоди. Як часто змащувати ланцюг велосипеда? Немає необхідності робити це при кожному чищенні. Використовуйте мастило при появі характерного сухого шелесту.

Як і чим можна і потрібно змащувати ланцюг велосипеда

Чим змастити ланцюг велосипеда, щоб мастило зберегло свої властивості довго і забезпечило надійний захист деталі?

Якість мастила безпосередньо впливає не тільки на роботу всієї трансмісійної системи, але і на її термін служби.  Для підбору мастила важливо розуміти, чим саме цей матеріал відрізняється від речовин, які застосовуються для обробки інших деталей.

У русі ланцюг весь час треться роликами про зірки. Таке тертя не призводить до істотних змін, а ось внутрішнє тертя здатне завдати більшої шкоди механізму. Ланцюг включає безліч ланок, кожна з яких містить 4 елементи – пластини (2 шт.), пін, ролик.

Для визначення місця, яке найбільше вимагає обробки, слід зрозуміти, який саме з елементів схильний до найбільшого зносу.

Між пінами і зовнішніми пластинками тертя немає, т.к. ці елементи посаджені дуже щільно. Найбільше тертя виникає між пінами та внутрішніми пластинками. Пластини створюють борозенки в піні, що призводить до його швидкого вироблення. Як наслідок – ролики не стикуються із зубчиками зірок, що призводить до їх зношування. Не меншому впливу піддаються ролики заднього перемикача, які, найчастіше, виготовлені з пластмаси. Це призводить до зниження злагодженості перемикання передач появі клацань, шуму, проскакування ланцюга. Якою олією дозволяється змащувати ланцюг велосипеда, щоб уникнути неприємних наслідків?

Для ефективного впливу мастила повинна потрапляти у внутрішню частину системи і затримуватися там. При цьому речовина повинна мати ще кілька важливих властивостей:

  • не вилітати бризками під час руху;
  • не змиватися водою;
  • не висихати.

Якщо ж обробляти зовнішню частину ланцюга замість внутрішнього, ефект буде прямо протилежним – густа рідина збере він весь пил і бруд з доріг, ще сильніше забруднюючи трансмісію. Отже, правило №1 кожного велосипедиста – ланцюг повинен бути сухим і чистим зовні і добре обробленим усередині.

Як змастити ланцюг велосипеда

Внесіть рідке мастило в кожен ролик ланцюга, після чого насухо витріть залишки речовини зовні. У русі частина мастила у разі потрапляє назовні. У цьому випадку використовуйте жорстку щітку для очищення ланцюга, зірок та роликів. Виберіть аксесуар із щетинками середньої довжини. У продажу є спеціальні щітки , що спрощують проникнення новення щетин у важкодоступні місця.

Як очистити ланцюг велосипеда, якщо він знаходиться в занедбаному стані, одним щітки може бути мало. Використовуйте спеціальний очищувач для трансмісії (дигризер – розчинник мастила). Його формула розроблена спеціально для того, щоб швидко видалити застигле мастило, змішане з брудом.

Іноді чистки ланцюга недостатньо для видалення всіх забруднень, особливо, якщо ланки забиті сумішшю мастила, бруду, піску. У таких ситуаціях треба знати, чим помити ланцюг велосипеда. Використовуйте цепемийку з кількома щіточками – такий девайс набагато спростить догляд за трансмісією.

Як змастити ланцюг велосипеда, якщо він новий

При складанні ланцюга на заводі виробник використовує дуже густу пасту, витрати якої вистачає на 300-400 км покатушек, після чого власнику доведеться впоратися із завданням самостійно. Нанести таке ж густе мастило складно, тому в побуті використовуються більш рідкі альтернативи та спреї.

Після покупки велосипеда ще перед першою поїздкою витріть сліди мастила, які з'явилися зовні. Використовуйте м'яку ганчірочку. Усередині ланцюга мастило видаляти не потрібно! Нескладна процедура не займе багато часу, але дозволить уникнути серйозного забруднення та псування ланцюга.

Чим не можна змащувати ланцюг велосипеда

Головна помилка велолюбителів – використання мастила WD-40 та аналогів. Цей аерозоль не є мастильним матеріалом і має зовсім інший принцип дії. Його використовують для розчинення старого мастила (розблокування занадто забруднених і закислих з'єднань). Використовуйте цю речовину саме для чищення ланцюга, але не як змащувальний матеріал. Тієї кількості мастила, яка є в її складі, недостатньо для виконання необхідних функцій.

Не корисним для ланцюга і байка в цілому виявиться машинне масло. Ця речовина створена для експлуатації в закритій атмосфері при підвищених температурах, що ніяк не можна застосувати до трансмісії велосипеда.

Не варто шукати альтернативу – витрата на спеціальне велосипедне мастило для ланцюгів мінімальна. Невеликої баночки вистачить на довгий час. Навіщо замінювати його невідповідними за властивостями альтернативами?

Чи можна змащувати ланцюг велосипеда солідолом? Ні, так само як і літолом, соняшниковою олією та ароматичними оліями. Купуйте засіб, призначений для роботи з велосипедними деталями.

Особливості вибору мастила

З усіх частин велосипедної трансмісії змащування потребує тільки ланцюг. Змащувати зірки не можна! Яким має бути мастило? Легко проникати у ролики, не витікати, не розчинятися у воді, тривалий час не висихати. Змащення не повинно змиватись під дощем або іншими опадами, при поїздках по калюжах. Як аналог вело-олії можна використовувати мастило для мотоциклів. Вона не розбризкуватиметься при високих швидкостях, але коштує дорожче і продається в упаковках більшого обсягу. Така покупка не завжди є доцільною.

 Всі велосипедні мастила можна розділити на 2 групи:

  1. Для сухої погоди (Dry). Тефлоновмісна речовина, що володіє пилозахисними властивостями, захищає ланцюг від проникнення вологи. Таке мастило вважається універсальним. Навіть якщо ви потрапили в дощ, після приїзду додому достатньо почистити ланцюг, витерти, змастити, знову протерти.
  2. Для умов високої вологості (Wet). Виготовляється на основі олій-синтетики, у деяких випадках у складі є парафін. Формула містить велику кількість силікону, за рахунок чого відмінно захищає від вологи, але не підходить для експлуатації в умовах сухості через підвищену жирність. Цей варіант – оптимальне вирішення питання – чим змащувати ланцюг велосипеда взимку і восени.

У продажу є і спеціалізовані формули з добавками. Наприклад, керамічні утворюють на деталях укріплений шар, що підвищує міцність та продовжує експлуатаційний термін ланцюга.

Формули із загусниками дозволяють досягти ефекту заводського мастила. Такі речовин спочатку текучі, легко проникають у внутрішні частини ланцюга, після чого їх випаровується розчинник і паста загусає. Головне – вчасно витерти залишки змащення зовні.

Вело-мастило продається в різних упаковках. Фасування у вигляді спрею – не найзручніший варіант. Аерозоль неекономічний, його витрата збільшена, до того ж, розпиленням легко забруднити мастилом ті частини трансмісії, які не потребують змащування, а також обід , раму, спиці, гальма.

Набагато зручніше використовувати балон або аерозоль зі спеціальним наконечником. Мастило можна подати в кожен ролик, не промахуючись і не викликаючи необхідності додаткового чищення велосипеда.

Мастило для велосипедного ланцюга: види та як обрати?

Тепер коли ви дізналися про те, як та чим можна змащувати ланцюг, нумо розглянемо, які види мастил для ланцюга зараз є. Одразу хочемо сказати, що ця тема - дуже холіварна. Причому настільки, що суперечки йдуть не тільки за глобальною властивістю, а й всередині кожної групи. Тому вибір мастила для ланцюга - це настільки суб’єктивно, що обрати кращу саме для вас допоможе тільки власний досвід. А ми зараз дамо вам інформацію, без якої взагалі нікуди та яка точно допоможе у виборі, якщо ви цей досвід ще не набули.

види мастил для ланцюга

Тож, у першому наближенні всі змазки розподіляються на дві групи за типом погодних умов:

  • для вологої погоди
  • для сухої погоди.

Також у продажу можно зустріти універсальні варіанти. Але ж “универсальність” - це настільки хитка штука. Таке мастило від одного бренду може дійсно працювати добре у тому чи іншому випадку, а інше погано проявляти себе у всіх. Тому не радимо шукати “універсальність”, а вибрати найкращий варіант для себе на певні умови.

Мастило для вологих умов

Як вже зрозуміло з назви, ці продукти підходять для використання в умовах дощів, бруду та інших неприємностей.

Які властивості важливі для вологих умов?

✔️ Водостійкість. Мастило повинно добре триматися на ланцюгу, навіть якщо на останній постійно потрапляє вода
✔️ Витривалість Таке мастило може “ходити” дуже довго. І при цьому ви не почуєте хрускіт або скрип. Ланцюг буде залишатися тихим навіть після сотні кілометрів у дуже брудних умовах.

Аби всі ці умови були виконані, за консистенцією таке мастило роблять дуже маслянистим та жирним. При змащуванні воно дуже неохоче потрапляє у ролики ланцюга. А потім ще більш неохоче їх залишає. Саме через це воно довго тримається та служить. Найбільш популярні представники табору “вологих” є тефлонові мастила.

тефлонове мастило для ланцюга

Такий вид ви можете зустріти буквально у всіх виробників: Juice Lubes, Finish Line, Hanseline, Ice Toolz і так далі. Все через добрячі властивості тефлону змащувати та триматися в будь-яких умовах. Але ж недарма ця змазка всюди позиціонується саме для вологої погоди? Логічно замислитися над тим, що за сухих умов у неї починають з'являтися мінуси. Так, мінуси “вилазять” і ще які!

Тож пропонуємо розглянути темну сторону таких мастил.

Забрудненість трансмісії Тефлон збирає на себе весь бруд, який зможе. Тому вже після 100 кілометрів сухих ґрунтів ваш ланцюг гарантовано змінить колір на чорний. Торкатися руками до нього - краще не варто! Принаймні, якщо у вас із собою немає розчинника або хоча б вологих серветок. Цей чорний мазут, який утворюється в результаті, дуже складно відмити. Вода тут аж ніяк не допоможе.
Абразив Утворюється при змішуванні мастила та пилу, починає дуже активно зношувати зірки та сам ланцюг.

Догляд за ланцюгом велосипеда

Тож якщо ви будете систематично нехтувати доглядом за трансмісією, то зовсім скоро ланцюг та зірки будуть потребувати заміни. Тому проводити мийку потрібно досить регулярно. Через кожні 50-200 кілометрів в залежності від забруднення.

Аби трохи зменшити цей прикрий недолік, такі змазки почали робити з керамічними та графітовими присадками. І дійсно, вони дали певний результат. Такі мастила менше забруднюють ланцюг, а кераміка та графіт роблять її досить витривалою. Хоч і не такою, як чисті тефлонові мастила, але свої 100-150 км без зайвих шумів від ланцюга вона відпрацьовує. Але як і раніше мастила на основі тефлону будуть далекими від ідеальної чистоти.

Керамічне мастило для велосипедного ланцюга

Мастило для сухих умов

Дуже багато велосипедистів почали звертатись до чогось такого, що не так сильно забруднює трансмісію. Бо витривалість - то, звісно, добре. Спортсменам тривкі мастила будуть доречні, бо їм важливо подолати дистанцію тут і зараз. Але ж звичайним людям не захочется мити ланцюг через кожні 100 км. Саме через це почалася велика епопея з парафіном. Деякі механіки швидко збагнули, якщо зварити ланцюг у цій речовині, то можна обходитися без змащування досить довгий час.

Парафінове мастило для ланцюга

Але ж процес виварювання - це ті ще мантри, і не кожний забажає таке витворяти у чистій кухні. Тому на порятунок прийшли виробники і з радістю подарували нам парафінові мастила у звичних флаконах.

Тепер і виварювати не потрібно, просто нанесіть цю змазку на ланцюг та ви отримаєте:

✔️ Чистоту. Навіть після запеклої поїздки бездоріжжям. Перевірено!
✔️ Досить довгий строк служби На одному “намазі” можна сміливо проїхати від 200 км і більше.
✔️ Легкість у користуванні та догляді Перед нанесенням нової порції зазвичай не треба видаляти залишки старої. Хіба що в окремих випадках, коли вже забагато зайвого парафіна.

З такими мастилами вже можна не боятися торкатися ланцюга та зірок. Хоч парафін і накопичує в собі пил, але ж він не перетворюється на абразив. А просто відпадає від ланцюга разом з пилом. Саме цей вид змазок ми можемо рекомендувати для тих, хто не може дозволити собі лити багато води на велосипед. Для тих, хто живе в квартирі це буде ідеальний вибір

Парафінове мастило для ланцюга

Але ж не може бути все так гладко, подумаєте ви. Звісно, панацеї немає ніде. За майже ідеальну чистоту вам доведеться заплатити нульовою здатністю працювати під час дощу. Усю магія парафіну працює тільки за сухих умов. Перший ж дощик змиє його начисто. І ланцюг почне видавати неприємний шум, потребуючи нової порції змащування. Але якщо дощ застав вас зненацька, перейматися не варто. Наприклад, бренд Squirt має у свому асортименті маленькі пляшечки на 20-25 мл. Їх можна взяти із собою, та змащувати коли вам заманеться. Адже ланцюг перед нанесенням мити не потрібно.

суха парафінова суміш Silca

Для любителів олдскулу компанія Silca розробила сухий парафін для виварювання. Так, доведеться трохи заморочитися, але за це вам буде ще довший строк служби. На одному виварюванні можна буде сміливо проїжджати 500-600 км.

Виварювання ланцюга у парафіні дійсно дає блискучий результат - чистоту і можливість надовго забути про змащування. Для цього вам будуть потрібні декілька старих кастрюль, пічка та вільний час. Якщо ви не готові робити все це у власній кухні, наші механіки можуть взяти цю роботу на себе. Аби не втрачати час та не псувати посуд, просто запишіться до нас на сервіс! Наші спеціалісти знають все, щоб якісно виварити ланцюг та отримати найкращі показники! А це ще та магія, повірте!

Тож тепер підведемо підсумок та розглянемо, для кого підійде той чи інший вид мастила.

Вам підійдуть тефлонові мастила, якщо:

  • Ви спортсмен та вам потрібен “тихий” ланцюг за будь-яких умов наступні 200 км.
  • Не шкодуєте часу та зусиль на догляд за трансмісією
  • Постійно попадаєте під дощ чи в бруд

Саме так, якщо вам потрібна висока ефективність, та ніяких проблем під час перегонів, то “вологі” мастила - ваш найкращий вибір.

В той же час обирайте сухі парафінові варіанти в таких випадках:

  • Якщо вас нудить при самій тільки думці про миття ланцюга
  • Ви їздите виключно в суху погоду
  • Хочете чистий ланцюг, який не буде залишати слід на шкірі та одязі

Декілька слів про дегрізери

Розібралися з видами мастил, тож тепер розберемо такі корисні штуки, як дегрізери. Для чого взагалі їх використовувати, якщо є вода та миючий засіб для посуду? Начебто, останні і так непогано пораються, аби відмити ланцюг. Але ж для цього вам буде потрібно дуже багато води. Звісно, якщо у вас власний двір та необмежена кількість води, то перейматися не варто. Але якщо ви живете в квартирі, та вийти на двір з відерцем - то для вас стрес, то саме дегрізер може полегшити життя.

Догляд за велосипедним ланцюгом

Ці засоби можуть випускатися в будь-яких форматах, але найчастіше це аерозоль, який досить приємно пахне. Тож ваша дівчина або дружина не будуть скаржитися на огидні запахи в оселі. Мета дегрізеру - якнайшвидше вивести бруд з ланцюга і зірок. Та позбавити його від старої змазки.

Процес використання простіше нікуди. Ви просто розпилюєте вміст флакону на трансмісію та даєте їм відкиснути декілька хвилин. Отримана “жижа” змивається невеликою кількістю води. Після остаточного висихання ланцюга можна наносити нову порцію мастила. І все готово!

Дегрізер для ланцюга велосипеду

Для особливо ледачих винайшли дегрізери-змазки 2 в 1, вони чистять та змащують ланцюг одночасно. Спершу леткі речовини розчиняють бруд та стару змазку. А після їх випаровування залишається нова. Відмінний приклад таких корисних флаконів - Finish Line 1 Step. Може випускатися як у аерозолі, так і у звичайних флаконах.

Тож придбати дегрізер варто у таких випадках:

  • Ви постійно їздите у дощ і бруд на мастилі для “вологої” погоди
  • Немає змоги мити трансмісію великою кількістю води
  • Потрібно доглядати за велосипедом у квартирі та робити це швидко і легко

Тепер ви маєте всю інформацію, чим змащувати ланцюг, збільшити її строк служби та не мати проблеми з доглядом. Бажаємо вам більше їздити та насолоджуватися! А догляд за велосипедом довірте перевіреним мастилам та очисникам!

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Задавайте питання в Instagram Задавайте питання в Telegram