Як обрати розмір велосипеда по геометрії?

Уявіть собі ситуацію, коли ви приходите у веломагазин, для вас підбирають ідеальний розмір велосипеда. Та виїжджаєте з магазину на повністю налаштованому байку саме під вас. А що робити, коли ви купуєте велосипед онлайн та потрібно самому у всьому розібратися?

В описі ви можете побачити багато незрозумілих слів та позначок. Сучасна велосипедна рама має досить багато параметрів та всі вони так чи інакше впливають на підбір велосипеда за розміром. Це можуть бути складні англійські словосполучення, а також абревіатури, які можуть здатися зовсім незрозумілими.


Проте, кожна труба рами велосипеда, кожен її кут та всі важливі розміри мають назви та залежать від ростовки велосипеда. В цьому матеріалі ми детально розповімо про кожний важливий параметр, що він позначає та як за допомогою цього правильно вибрати велосипед.

Геометрія велосипеда — просто про складне


Рами всіх розповсюджених типів велосипедів мають у своїй основі два трикутники. Передній, що складається з верхньої, нижньої та підсідельної труби. Задній окрім підсідельної труби утворюється за допомогою верхніх та нижніх пірʼїв. 

LOWPRO та SLOPING — що це таке?

lowpro рами велосипеда


Ключову роль у жорсткості рами відіграє верхня труба, яка може бути реалізована по-різному:

  • Якщо верхня труба нахилена зверху вниз до кермового стакану, то така геометрія має назву LOWPRO. Це використовується на трекових велосипедах та фіксах.
  • Якщо ж нахил іде навпаки, від кермового стакану до підсідельної труби, то така геометрія має назву SLOPING.

sloping рами велосипеда


Sloping підвищує жорсткість рами, проте підсиділ буде довшим. А чим довше підсиділ, тим краще він "флексить", тобто має здатність гасити вібрації. Наразі така геометрія використовується:


До речі, щоб такі рами краще помʼякшували нерівності, їх труби та пірʼя отримують спеціальне січення. Що і дозволяє їм непогано поглинати удари, та не витрясати з вас всю душу після перших 50 км.

Колісна база

Колісна база велосипеда


Колісна база — це довжина велосипеда, без урахування коліс. Фактично це відстань між осями переднього та заднього колеса. Якщо ви поїздите на велосипедах з різною довжиною бази, то згодом помітите наступне:

  • Велосипед з довгою базою простіше керується на спусках та поганих дорогах. 
  • А якщо база буде коротшою, то такий байк буде більш різким у поворотах та маневровим.


Звідси висновок: якщо вам потрібно довго їхати по прямій траєкторії та поганих дорогах, то довша база буде кращим варіантом. А от якщо місця ваших поїздок мають безліч різких поворотів, тут буде кращою коротша база.

STANDOVER — базовий параметр для виміру ростовки

Standover велосипеда


Саме стендовер є найпопулярнішим параметром при виборі розміру велосипеда. Це висота від середини верхньої труби до низу.  Ваша довжина ніг до промежини + 5-10 см = ідеальний Standover, який дозволить не битися промежиною о верхню трубу рами під час різких гальмувань. 

Наочно перевірити цей параметр дуже просто. Потрібно стати так, щоб велосипед був проміжок ніг. Та упевнитися, що між пахом та трубою рами достатньо відстані. Для цього можна пострибати, і під час стрибка ви не повинні торкатися верхньої труби. 

Довжина підсідельної труби або звідки беруться S, M, L та XL

Довжина підсидільної труби


Частіше за все, саме довжина підсідельної труби відображає розмір велосипеда в літерах, який вказують виробники. Бувають випадки, коли виробник позначає розмір, спираючись саме на верхню трубу. Щоб це зрозуміти, треба подивитися в таблицю розмірів та геометрію велосипеда. У VeloGO ви можете знайти цю інформацію на більшості сторінок велосипедів. Також ця інформація є на офіційному сайті виробника.


Кут підсідельної труби


Кут підсидільної труби


Нахил підсідельної труби велосипеда ніяк не впливає на його керованість, проте від нього залежить позиція райдера. 

  • Більший кут = більшої ефективності, що дуже важливо до перегонів.
  • Менший кут робить їзду комфортнішою

Кут кермового стакану — важливий показник керованості

Кут нахилу кермової труби


Кут нахилу кермового стакану має великий вплив на керованість велосипеда. Вимірюється відносно осі на вилці.

  • Гострий кут рульової — це візитна картка гірських велосипедів. І чим менше градус, тим агресивніше байк.
  • А ось більший кут дорівнює кращій аеродинаміці. Це стосується всіх шосейних велосипедів


Також кут кермового стакану дуже сильно впливає на довжину бази. 

ETT

ETT - важливий показник розміру велосипеда


ETT (Effective Top Tube) — це відстань від центру кермового стакану до центру підсідельної труби (штиря). Чим цей розмір більший, тим велосипед буде стабільнішим у керуванні.

STACK та RICH


Це вертикальна довжина від центру каретки до верхньої точки кермового стакану. Він може показати, наскільки високо чи низько знаходиться кермо відносно каретки. Своєю чергою RICH — це горизонтальна відстань від центру каретки до верхньої точки кермового стакану.

Stack та Reach рами велосипеда


Ці параметри визначають, наскільки буде сильним опір повітрю при педалюванні.


Пояснімо на прикладах:

  • Короткий STACK + довгий RICH = дуже низька та агресивна посадка
  • Довгий STACK + короткий RICH = пряма та розслаблена посадка

Висота каретки

Висота каретки велосипеда


Можна сказати, що це кліренс велосипеда. Чим вище каретка, тим агресивніше можна їздити, не боячись пошкодити зірки. А ще вона впливає на керованість, тому що регулює центр ваги велосипеда на

Офсет вилки

Офсет вилки велосипеда


Це параметр, який відображає зміну куту вилки, відносно штоку. Чим більше офсет, тим комфортніше та зручніше їзда. Менший офсет = краще маневровість.

Ці параметри дадуть вам розуміння, що саме впливає на зручність та керованість того чи іншого велосипеда. Усі вони є на таблицях геометрії виробників, та всі вони враховуються, якщо ви будете проходити BikeFit. Якщо у вас виникають складності с підбором ростовки велосипеда, ви завжди можете звернутися до наших консультантів. Наші експерти досконало знають, який параметр велосипеда за що відповідає. Та зможуть підібрати ідеальний розмір велосипеда саме для вас.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Задавайте питання в Instagram Задавайте питання в Telegram