Як зберігати велосипед взимку?

Як зберігати велосипед взимку

Вже з кінця жовтня у Києві температура повітря тримається близько нуля. Дощі, сильний вітер із першим снігом радують хіба що фанатів екстремального спорту. Для звичайного велосипедиста приємного в пізній осені мало. Переважна більшість використовує велосипед лише до настання холодів і не згадує про нього до наступної весни. Однак правильне зберігання велосипеда в міжсезоння не означає залишити байк на балконі або закинути в дальній кут гаража, аби не заважав.

Неправильне зберігання велосипеда

Зрозуміло, що читач цієї статті, господар велосипеда – людина свідома та відповідальна. Користується своїм транспортом правильно і розраховує наступного року відкрити сезон з приємними враженнями і без зайвих вкладень. Застосовуючи наші рекомендації, ви зможете підготуватись до зимової стоянки. Виконавши консервацію правильно, можна залишити велосипед до весни, не переймаючись його станом. Найважливіше – за методикою підготовки до зберігання, вибір місця зберігання не такий критичний.

З чого потрібно починати зберігання?

Будь-яка консервація починається з миття. Для початку м'яким пензликом прибираємо бруд із втулок, гальмівних важелів та перемикачів. Змиваємо всі плями мастила, що потекло, протираємо забруднені деталі чистою ганчіркою. Трансмісію велосипеда відмиваємо від мастила, використовуючи доступні розчинники, а ще краще - спеціальний миючий засіб. Уважно стежимо, щоб розчинник не потрапив на пластикові або пофарбовані деталі. Після миття слід оглянути деталі на предмет пошкоджень, зносу. Тепер саме час замінити або відрегулювати механізми, що вийшли з ладу. Весною ви можете забути, що і де скрипіло або працювало не так, як треба.

Змащення завжди змінюється на свіже перед встановленням на консервацію. Щорічно потрібно повністю очищати від мастила каретку, втулки коліс, педалі, рульову колонку і наносити чисте мастило. Також змащуються відмиті раніше ланцюг, перемикачі, тросики перемикання та гальмівні. Якщо приміщення для зберігання не опалюється, то, як мінімум, всі хромовані поверхні, а краще раму цілком, захищають мастилом на основі силікону. Таким чином, ви перешкоджаєте поширенню корозії та розтріскуванню поверхні гумових та пофарбованих деталей.

  • Усі пружинні механізми зберігаються у ненавантаженому стані. Перемикачами потрібно встановити ланцюг у так зване «заборонене» становище, коли вона з'єднує найменші провідну та ведену зірки. Вібрейки та кантилеверні гальма можна роз'єднати, щоб зняти навантаження з пружин, що розводять.
  • Тиск у камерах знижується на час зберігання. Достатньо залишити 1-1,5 атмосфери. Стравляти повітря в нуль не потрібно, навіть якщо велосипед зберігатиметься у підвішеному стані. Тиск усередині камери не дає покришці деформуватися, тому у разі великих перепадів температури у місці зберігання періодично перевіряйте рівень тиску. Якщо у вас дорогі покришки, рекомендується покривати гліцерином внутрішню частину шини і змащувати протектор зверху. Так ви будете застраховані від розтріскування гуми на морозі.
  • Вся електроніка велосипеда знімається та знеструмлюється. Велокомп'ютер або навігатор краще зберігати окремо, в приміщенні, що опалюється, щоб уникнути пошкодження дисплея від низьких температур. Усі елементи живлення з приладів та ліхтарів повинні бути вилучені та зберігатися окремо при позитивній температурі.

Кріплення на карбонових деталях потрібно послабити. Зокрема, це стосується хомутів виносу керма та підсідельного штиря.

Критерії вибору місця для зберігання велосипеда

З методикою підготовки до зберігання ми розібралися, поговоримо про вибір місця для зберігання. Як мінімум, у вас є комора в будинку, балкон або гараж. При виборі, куди поставити велосипед на зиму, потрібно враховувати, що на ваш байк впливають не лише перепади температури та вологості. Будь-які підвищення температури після тривалого охолодження викликають механічну напругу в деталях. Комплектуючі велосипеди виконані з комбінацій різних матеріалів, що по-різному розширюються при зміні температури. Насамперед розтріскується фарба, хромовані покриття. Незахищені мастилом пластик і гума обростають мікротріщинами. Холодні частини байка покриваються конденсатом із теплого повітря. Згодом пори заповнюються вологою, що замерзає, і збільшуються. Сонячне світло або лампи денного світла роблять пластикові частини крихкими та знебарвлюють лакофарбові покриття.

Загалом, якщо у вас є можливість часто міняти велосипед, то нічого страшного, якщо ваш старий зберігатиметься на незаскленому балконі або в гаражі біля мішків з картоплею. Для посилення ефекту деякі власники вивішують велосипед зовні балкона під промені зимового сонця всім вітрам та снігам на зло.

Як зберігати велосипед, якщо немає відповідних умов для зберігання?

Найбільш невдале місце для зберігання – це відкритий балкон. Врятувати положення може непрозорий чохол на блискавці з ручками для підвішування на стіну. На кшталт того, в якому зберігають якісний одяг. Такий чохол можна пошити самому або вибрати у магазині.

Чохол для зберігання велосипеда

До добрих місць для зберігання відноситься закритий балкон, але навіть тут велосипед потрібно захищати від сонячного світла, накривши непрозорою тканиною або плівкою та стежити, щоб на нього не потрапляла вода. Непогано залишити велосипед на зиму в гаражі чи сараї, але в жодному разі не в льоху чи оглядовій ямі. У сирому підвалі від іржі не захистить жодне мастило. Краще рішення для зберігання в гаражі – підвісити велосипед на стіні. Кріплення можна зробити самому із пластику чи дерева, це вбереже раму від подряпин. Підвішувати треба за раму, але не за кермо та сідло чи колеса.

Підвішування велосипеда для зберігання зберігання

У великих магазинах можна подивитися як прості гаки для підвісу на стіну, так і спеціальне кріплення у формі вішалки чи стійки. Є фірмові стійки, що дозволяють гарно та надійно закріпити навіть кілька велосипедів в обмеженому просторі. Багато позитивних відгуків зібрало кріплення Cyclos, що легко вписується в інтер'єр, на відміну від утилітарних стійок або гаків. З цим кріпленням ви можете зберігати велосипед у будь-якому положенні, хоч під кутом чи вертикально. Також можна вибрати кілька варіантів кольору під ваш інтер'єр.

Квартира залишається ідеальним місцем для зберігання велосипеда, але у квартирі рідко буває достатньо місця. Ваша дружина може протестувати проти запаху мастила і гуми в кімнаті або ви будете хвилюватися, що ваші домашні ненароком подряпають вашого улюбленця. Крім того, розміщення біля батареї або в теплому місці шкідливе для сальників та покришок. Деякі знаходять вихід у частковому розбиранні велосипеда, щоб потім засунути його за шафу або під ліжко. Не найгірший варіант, до речі.

Тим, хто не любить сильно забруднити руки, достатньо буде перекрутити педалі на внутрішній бік шатунів або зняти їх, повернути кермо паралельно рамі та демонтувати переднє колесо разом із щитком. Сідло та підсідельний штир теж краще зняти. Не варто опускати сідло до мінімуму, підсідельний штир у будь-якому випадку сидить щільно, і ви неминуче його подряпаєте. Можливо, доведеться відкрутити заднє колесо. У такому разі додатково потрібно зняти ланцюг із рами. Зберігати ланцюг необхідно в окремому пакеті, коробці або банці з кришкою. Частково розібраний велосипед бажано помістити в чохол або обгорнути плівкою або папером, щоб навесні не возитися з очищенням від пилу.

Огляд кріплень для зручного зберігання велосипеда

З необхідними етапами консервації велосипеда ми вже розібрались, тож тепер хочемо розглянути, які зараз є рішення для зручного та естетичного зберігання. Бо ця проблема насправді є дуже актуальною. Далеко не у всіх є достатньо місця, щоб просто поставити велосипед десь у квартирі. Він може заважати вільному пересуванню по кімнаті, його можна зачепити та він впаде. А в кого є кіт, ті знають, як вони вміють завалювати речі, які погано або незручно стоять.

Аби не припустити такого дурного псування велосипеда на рівному місці, краще за все використовувати кріплення на стіну та стійки. Вони дозволяють зручно та естетично з точки зору інтерʼєру зберігати велосипед під час міжсезоння. Сьогодні ринок може запропонувати чимало таких девайсів. У всіх є свої плюси та певні мінуси, про які ми дуже хочемо вам розповісти. Та ось найрозповсюдженіші з них:

✔️ Кріплення на стіну за раму
✔️ Гак для підвішування за колесо
✔️ Підлогова компактна стійка на заднє колесо.

Настінні кріплення за раму велосипеда

Безперечно, вважаються найзручнішими з усіх. Бо за допомогою них велосипед підвішується на стіну за верхню трубу. Таким чином завжди буде зручний доступ для всіх його частин. Тож демонтувати колеса, кермо чи щось інше буде дуже зручно, навіть не знімаючи велосипед з кріплення.Ще такий спосіб зберігання є дуже стильним. Велосипед можна ідеально вписати в інтерʼєр кімнати, що зробить і кімнату, і її власника більш індивідуальними.

Як збергіати велосипед взимку

Такі типи кріплень зараз можуть запропонувати дуже велика кількість виробників велоаксесуарів, таких як Topeak, Ice Toolz та інших. Дуже зручними є кріплення зі складним механізмом стійки. В період, коли воно зовсім не використовується, стійку можна повернути вбік або вверх для економії місця.

Під час використання таких кріплень будьте готові до наступних плюсів та мінусів:

+ Надійність та довговічність.Кріплення фіксується на стіні перпендикулярно за допомогою декількох кронштейнів.
+ Естетичність.Велосипед причеплюється за верхню трубу та висить горизонтально.
+ Поворотний механізм. Кріплення можна компактно скласти, коли воно не використовується.
Не дуже компактне зберігання. Велосипед виноситься від стіни на досить суттєву відстань. Тож це може стати перешкодою для використання у маленьких кімнатах.
Відносно висока ціна. Вартість таких кріплень буде вищою за рахунок складності та технологічності механізму

Кріплення гаком на стелю стіну

Це один з найшвидших та найпростіших способів зберігання. Його можна реалізувати як в кімнаті, так і на балконі. Являє собою звичайний крюк, який вкручується у бетонну або деревʼяну стелю. У такий спосіб велосипед підвішують за колесо та висить вертикально.

Збергання велосипеда взимку

На відміну від складних кронштейнів, гаки дуже дешеві та прості. Найголовніше - це встановити його по всім правилам будівництва. Бо такі кріплення можуть раптово обірватися та велосипед може зазнати значних пошкоджень під час падіння. Гаки можно використовувати як брендові, так і звичайні. Головне, щоб частина контакту з колесом велосипеда була закрита гумою, аби нічого не подряпати.

Плануючи релізувати в себе такий спосіб кріплення, враховуйте його плюси та мінуси:

+ Висока швидкість монтажу.Не треба свердлити дуже багато отворів у стелі..
+ Досить компактне розташування велосипеда.
+ Низька ціна реалізації
Під час зберігання велосипед може торкатись покришками о стіни. Це може призвести до забруднення
Некоректне встановлення гака може призвести до зриву велосипеду

Тож обирайте для себе ідеальний варіант кріплення, виходячи з обʼєктивної ситуації у вашій оселі.

Підбиваємо підсумки зберігання велосипедів

Що потрібно зробити перед постановкою на зимову стоянку:

  • Мийка всього велосипеда.
  • Діагностика, заміна зношених деталей, налаштування механізмів, заміна мастила на нову.
  • Знімаємо механічні навантаження з усіх вузлів велосипеда, послаблюємо всі кріплення та пружини.
  • Захищаємо поверхні велосипеда мастилом, що консервує.
  • Закриваємо велосипед непрозорим матеріалом від пилу та сонячних променів або поміщаємо у чохол.
  • Зберігаємо тільки в сухому місці, бажано при плюсовій температурі або без різких перепадів температури.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Задавайте питання в Instagram Задавайте питання в Telegram