Як обрати дитячий велосипед

Що для дітей є найголовнішим? Коли батьки знаходяться поруч під час найважливіших подій в їх зростанні. Ні з чим неможливо порівняти емоції, коли дитина вимовляє перше слово у своєму житті. А чи пам’ятаєте ви момент, коли вона зробила перший крок вам назустріч? Такі миті змушують серце битися частіше, а всі буденні проблеми втрачають свій сенс. І ось, попереду на вас чекає ще одна дуже важлива подія - познайомитися з велосипедом. Вміння їздити на велосипеді дуже важливе як для розвитку фізичних, так і когнітивних навичок. Бо це механізм, з яким треба взаємодіяти. А саме ефективна взаємодія будь з чим робить нас успішними та покращує якість життя.

як обрати дитячий велосипед

Деякі батьки принципово не хочуть вчити дитину їздити на велосипеді. Це може бути пов’язано з їх власним негативним досвідом у навчанні. І в результаті ми маємо людей, які взагалі не знайомі з велосипедом і починають вчитися вже в дорослому віці. Ми впевнені, що цьому краще навчатися з раннього дитинства. Ми розповімо вам все, щоб ви змогли вибрати велосипед для дитини правильно та не припуститися помилок.

Тож з чого почати?

Саме таке питання може крутитись у голові, враховуючи, скільки зараз існує різноманітних велосипедів. І справа не тільки в розмірі коліс та розмірі рами - це тільки поверхня айсбергу. Ще існує багато моментів, які на перший погляд здаються дрібницями. Бо такі речі, як вага велосипеда, форма рами та його комплектація - відіграють величезну роль в тому, як буде почуватися дитина на велосипеді. Тож пропонуємо вам поступово розібратися у всіх важливих параметрах.

Розмір велосипеда

Саме це потребує найбільшої уваги з вашого боку. Бо якщо припуститись помилки в цьому питанні - дитині може бути незручно і процес навчання може затягнутися або взагалі буде неефективний. Тому спершу обираємо під зріст, а потім вже все інше.

таблиця розмірів дитячих велосипедів

Правильний підбір складається з двох етапів. По перше, вам треба визначитися з необхідним діаметром коліс. Чому це важливо? Бо це напряму впливає на висоту велосипеда - найважливіший показник зручності. Механіка вибору дуже проста - чим вище дитина, тим більші колеса їй потрібні. На щастя, визначитись з розміром коліс дуже легко. За свій великий досвід роботи ми вже вивели безпрограшну таблицю підбору, на яку ви цілком можете спиратися.

Отже, існує ось така залежність зросту та розміру колес:

Але крім теорії треба враховувати деякі практичні нюанси. Може бути така ситуація, що ви визначились з розміром коліс, але ж дитина взагалі не вміє тримати рівновагу. В такому випадку можемо порадити обрати менші колеса.

Таким чином буде набагато легше вчитись, менші колеса зроблять велосипед нижчим та зручнішим для навчання.

Розмір рами також впливає на зручність навчання. Його треба обирати, спираючись на зріст та досвід дитини. Припустимо, що у вас вже досить дорослий хлопчик або дівчинка зі зростом 130-145 см. В такому випадку можна вже сміливо розглядати колеса 24-26 дюймів. Такі велосипеди зазвичай вже мають розподіл на розміри рами. Та його також слід обирати, спираючись на зріст та вміння дитини.

В загальному випадку слід обирати розмір велосипеда наступним чином. Якщо дитина стоїть на підлозі, то вона не повинна торкатися проміжністю до верхньої труби рами. Це необхідно для того, щоб вберегтися від ударів під час зіскакування з педалей. Тож для повної впевненості попросіть дитину ще пострибати на місці. Якщо в такому випадку тіло не достає верхню трубу - це запорука безпечних та зручних поїздок.

підбір велосипеда для дитини

На нашому сайті ви зможете легко підібрати велосипед для дитини. Для цього в верхній частині сайту вже є готові добірки велосипедів, в залежності від зросту Також ви можете скористатись формою підбору. Просто впишіть зріст дитини, натисніть “Окей”, і побачите персональну добірку саме під цей зріст.

Але чи варто одразу купувати саме велосипед?

Дуже гарне питання, коли дитина має зовсім невисокий зріст та малий вік. Слід пам’ятати що опорно-руховий апарат має бути готовим, щоб легко почати вчитись тримати рівновагу. Зазвичай діти розвиваються таким чином, що з 4-5 років вже можна починати навчатись. До цього віку навчальний процес може (але не обов'язково має) даватися трохи важче.

Якщо малюк тільки нещодавно почав ходити, то він може бути не готовий одразу опанувати “справжній” велосипед. В такому випадку краще за все буде придбати йому біговел. Це такий собі родич двоколісного велосипеду, але без педалей. На ньому дитині треба відштовхуватися ногами від землі, а не крутити педалі.

купити біговел

Чому біговел - гарна ідея для наймолодших?

Він дозволяє поступово звикнути до сидіння в сідлі. Це дуже важливо для м’язів спини та хребта. Можливість постійно спиратися на ноги під час руху зменшує навантаження на спину та дозволяє тілу дитини звикнути. Тож саме біговел стане відмінним способом підготувати малюка до велосипеда з педалями. Він добре тренує навички рівноваги, зміцнює м’язи ніг, а це дуже важливо під час їзди на повноцінному велосипеді.

Важкий велосипед - незадоволена дитина

Історія з важким велосипедом за драматичністю може зрівнятися з незручним взуттям, від якого дуже втомлюєшся ходити. Так само і коли велосипед важить “пів тони” - дитині доведеться докладати титанічних зусиль, аби зрушити його з місця.

Ось, що дуже сильно впливає на вагу велосипеда:

  • матеріал рами (сталь чи алюміній)
  • матеріал комплектуючих (зокрема, таких як колеса, покришки і кермо)

При виборі рами ми, звісно, радимо віддати перевагу рамі з алюмінію. В середньому вона легше за сталеву мінімум на 1 кілограм. На підліткових велосипедах ця різниця може бути ще більшою. Досвідчені велосипедисти вам точно скажуть, що різниця в один кілограм між велосипедами еквівалентна різниці в 100 кг між автомобілями. Це дуже сильно відчувається під час їзди. Легкий велосипед буде легко розігнати вгору та підтримувати швидкість. Щоб винести такий велосипед на вулицю, не потрібно докладати багато зусиль. Окрім низької ваги алюміній має більшу жорсткість - це дозволить дитині витрачати менше зусиль під час тривалих поїздок.

легкий велосипед для дитини

Оптимальна вага дитячого велосипеда в залежності від розміру коліс складає 8-12 кілограм. Тоді як підлітковий не повинен важити більше 14-15 кг

Проте не треба дуже сильно цуратися сталевих велосипедів. Його можна розглядати, як перший варіант для дітей молодшої групи. Та згодом, коли малюк виросте - придбати алюмінієвий велосипед на більш тривалий період.

Хлопчик або дівчинка - різниця є

І справа не тільки в кольорі, хоча й тут все суб’єктивно. Дуже суттєва відмінність полягає у геометріїї рами. Жіночі велосипеди завжди мали більш низьку раму, це не обійшло і дитячі велосипеди. Низька верхня труба робить велосипед зручнішим для дівчинки. Їй буде легше залазити та злазити, а також буде менше шансів зачепитися за раму ногою та впасти.

Слід зазначити, що велосипеди із заниженою рамою існують і для хлопців, але для них це не так критично. Бо зазвичай вони мають вибуховий та жвавий стиль їзди. Чого зовсім не скажеш про витончених дівчат, які здебільшого керують велосипедом спокійно та обережно. Тому саме для дівчаток ми радимо велосипед із заниженою рамою.

велосипед для дівчинки

Гарний велосипед - безпечний велосипед

Якщо річ йде про дитячий велосипед, то ми маємо звертати особливу увагу на безпечність його використання. В чому вона полягає? Насамперед, це повна відсутність будь-яких гострих елементів, якими можна легко порізатися. Це стосується усіляких болтів, гайок, ручок та інших елементів, які можуть складати потенційну небезпеку. Тобто якщо ви бачите, що якийсь болт має надмірну довжину - то це взагалі ознака неякісного велосипеду. Та від нього краще відмовитись на користь безпечнішого..

Відомі марки велосипедів, такі як Merida, Cannondale або Orbea дуже серйозно ставляться до безпеки своїх дитячих велосипедів. Вони закривають буквально все, що може нести потенційну загрозу. Навіть місця кріплення керма мають незагострені кути. Зона руху ланцюга та зірок має бути закрита спеціальним кожухом.

Гарним тоном вважається не застосовувати эксцентрики для кріплення коліс до рами, як у дорослих велосипедів. Ексцентрик - це такий механізм, який дозволяє знімати колеса без інструментів. Вже здогадались, до чого ведемо? Бо руки в них іноді так і зудять, аби щось відкрутити! Тому краще за все, щоб колеса дитячих велосипедів мали звичайне гайкове кріплення, як і вчиняють майже всі виробники.

Гальмівна система

Вибір зручного для дитини типу гальм - важлива деталь, що межує з питаннями безпеки. Загалом, на всіх без виключення велосипедах процес гальмування може бути виконаний зворотнім обертом педалей, або ж натисканням ручок на кермі. Ножні гальма добре знайомі майже усім, бо тільки так можна було зупинити велосипеди по типу старої-доброї “України”. Можемо з впевненістю сказати, що саме ці гальма оптимальні для наймолодших діточок, бо користуватися ними простіше за все.

як обрати велосипед для дитини

Але слід пам’ятати, що усі сучасні дорослі велосипеди комплектуються потужнішими ручними гальмами. Тому ідеальною парою для дитини буде задній ножний та передній ручний. Це допоможе вибрати для себе зручний спосіб, та адаптуватися для доросліших велосипедів.

Одна чи декілька швидкостей?

Якщо річ йде про дорослий велосипед, то складно знайти хоч якийсь аргумент проти багатошвидкісної системи. Бо вона дає масу переваг. З нею значно легше їздити на великі відстані, бо завжди підберете зручну передачу. А ось з дитячими велосипедами не все так очевидно. Наш досвід підбору показує, що більш-менш свідомо дитина починає користуватися передачами десь в 7-9 років. До цього віку вона ними просто бавиться, та не до кінця розуміє, для чого вони потрібні. Виробники знають про цю практику, та випускають велосипеди з перемиканням починаючи з коліс діаметром 20 дюймів, вони якраз оптимальні для віку 6-8 років. Ось чому для наймолодших ми би не радили велику кількість швидкостей. Достатньо буде однієї, але вдало підібраної, щоб їздити було зручно як вгору, так і на спуск.

А ось для більш дорослих діток вже можна обирати велосипеди з кількома швидкостями. Цікавий момент тут полягає в кількості передніх зірок. Їх може бути від трьох до однієї. Зараз дуже популярна саме одна зірка попереду, бо це робить велосипед легшим, а сам процес перемикання - простішим для розуміння дитиною. Тому майже на всіх дитячих та підліткових велосипедах зараз встановлюють одну зірку попереду і, на наш погляд, це дуже вдала практика.

Як не варто підбирати велосипед для дитини

Тепер хочемо трішечки розповісти про типові помилки, яких припускаються дуже багато батьків.

Помилка топ №1 - це обирати велосипед занадто на виріст. І це бажання придбати велосипед на все життя може доходити до абсурду. Бачили б ви здивування наших продавців, коли для хлопчика зі зростом 140 см його батько хотів придбати величезний велосипед на 29 колесах. На щастя, нам вдалося його переконати та хлопчик отримав велосипед під його зріст. Тепер він точно буде отримувати задоволення від поїздок. Та його любов до велосипедів буде тільки міцнішати.

Друга помилка - дозволяти дитині їздити на замалому велосипеді та не купувати новий, згідно її зросту. Знов таки це може бути продиктоване бажанням зекономити. Але ж зрозумійте, це все одно що економити на здоров’ї. Бо замалий велосипед може спричинити серйозні проблеми зі спиною, а це особливо критично в період активного розвитку організма дитини.

Тож, велосипед, як і одяг повинен підходити, щоб не заважати їхати, а всебічно цьому сприяти!

Не варто нехтувати додатковими аксесуарами

На безпеку та позитивні емоції від катання впливає не тільки якісний велосипед. Разом з велосипедом, ми завжди рекомендуємо придбати всі необхідні аксесуари, аби покращити комфорт під час тривалих поїздок.

Обов’язковим елементом захисту для дорослих та дітей - це шолом. Він не тільки захистить голову під час падінь, а також вбереже від сонця у спекотний літній день. Для дітей вигадали безліч моделей та кольорів, щоб їм було ще цікавіше в них їздити. Від причудливих драконів до загадкових фей - для кожного хлопчика та дівчинки знайдеться ідеальний варіант.

дитячий шолом для велосипеда

Вберегти долоні та коліна від синців та подряпин допоможе комплект захисту. Зазвичай у нього входять наколінники, налокітники та рукавиці. Особливо радимо придбати його для непосидючих хлопців, яким тільки дай привід потрапити в якусь халепу.

Для безпеки в темний час доби варто обладнати велосипед комплектом світла. Так і їздити буде безпечніше, і ви не загубите свого малюка, якщо він дуже спритний та постійно кудись зникає.

Підведемо підсумок

Підбір велосипеда для дитини - відповідальний процес, до якого треба підходити максимально уважно та серйозно. Ось головні моменти, на які варто звернути увагу:

  • Розмір велосипеду напряму залежить від віку та зросту дитини. Вірно підібраний розмір коліс зробить велопрогулянки максимально безпечними та зручними. Тож не варто підбирати його “на виріст”
  • Для наймолодших діточок велосипед з педалями може бути надто складний для навчання. В такому випадку радимо придбати біговел - найкращий спосіб підготуватися до велосипеду з педалями.
  • Вага велосипеду не повинна виходити за межі здорового глузду. Бо важким велосипедом буде складно керувати та зрушити його з місця.

Подбайте про ці моменти і щаслива дитина вам забезпечена!

Задавайте питання в Instagram Задавайте питання в Telegram