Cannondale Topstone 2023 | Огляд новинок

Свобода - це коли ти можеш дозволити бути собою в будь-яку мить. Сьогодні тут, а завтра там - ось таке воно життя без рамок, які здебільшого ми самі собі і ставимо. Коли інженери Cannondale проектували цей велосипед, вони керувалися саме такими думками. Велосипедист має пересуватися там, де він хоче. Жодних обмежень, жодних незручностей та жодних вагань! Саме так і був створений Cannondale Topstone - гравійник, який отримав свою назву від національного парку в Сполучених Штатах, де інженерам і спала думка створити його.

Cannondale Topstone 2023

Цей велосипед про пригоди, про довгі маршрути, про подолання своїх страхів. І, звісно, про необмеженість у виборі місць для їзди. У 2023 році Topstone виповнюється 5 років, та Cannondale втілила в нього кілька важливих змін, які роблять його ще більш агресивним та готовим до будь-чого. Але спочатку хочемо нагадати, за що Topstone набув шаленої популярності за останні роки.

За що ми любимо Topstone ?

Гравійні велосипеди вже досить міцно закріпилися на ринку, а ще декілька років тому вони були чимось експериментальним та ніхто до кінця не розумів, яким повинен бути ідеальний гравійник. І ось так компанія Cannondale в котрий раз не злякалася, та взяла ініціативу на себе, аби задати тон усієї індустрії.

І ось який велосипед в них вийшов:

⭐️ Ширина покришок. Cannondale вирішили, що оптимальна ширина покришок для гравійника - це саме 37 мм. Бо така ширина дає ідеальний баланс між швидкістю та зчепленням.
⭐️ Наскрізні вісі. Всі велосипеди в серії (навіть наймолодші!) отримали наскрізні вісі. Відмова від ексцентриків дала набагато більше жорсткості. Отже, ніяких клацань ротора та колодок на крутих поворотах. Та не потрібно постійно підлаштовувати гальма, як у випадку з ексцентриками.
⭐️ Геометрія Outfront. Запозичена у гірських велосипедів, дає більше керованості на бездоріжжі. Більший кут нахилу кермової колонки та збільшена довжина переднього трикутника рами дає кращу керованість та впевненість на бездоріжжі.
⭐️ Мікропідвіска KingPin. Проста те ефективна підвіска, яка заснована на пружності карбонових рам. Для додаткового “флексу” верхні пірʼя зʼєднані з рамою спеціальним шарніром. В результаті отримаємо такий собі підвіс на мінімалках
⭐️ Алюмінієві рами SmartForm. Увібрали в себе цілий коктейль технологій, які роблять їх легшими та жорсткішим. Змінна товщина стінок та перетин труб - все це є навіть у наймолодших велосипедів серії.

Cannondale Topstone 2023

Ці досягнення поставили певну планку не тільки перед іншими виробниками, але й перед спеціалістами Cannondale. Вже тоді багато поціновувачів гревелів казали, що цей велосипед ідеальний для проходження гравійних та ґрунтових ділянок. Та до того ж не дає себе в образу і на асфальті за рахунок гарної жорсткості рами та невеликої ваги. Але з часом попит дещо змінюється і тепер нумо подивимося, як в Cannondale відреагували на сучасні потреби райдерів!

Що нового у Cannondale Topstone 2023 ?

У новому модельному році тепер можемо сказати з впевненістю: Topstone 2023 - це більше не Synapse з широкою гумою. Гравійник зазнав досить значних змін, які зрушили його в бік більшої агресивності Та роблять цілком придатним для далеких турінгових поїздок. Тож любителі багажників та байкпакінгу будуть у захваті!

Оновлена вилка

Вона стала масивніше та в неї нарешті зʼявилися бонки. А це самі розумієте - будь які кейджи, сумки та фляготримачі тепер можна встановити без проблем. Окрім цього тепер не бачимо перешкод для встановлення переднього багажника. Є всі необхідні отвори зверху і знизу та, власне, бонки також можна використати під цю справу.

Cannondale Topstone Alloy

На нашу думку, це найочікуваніша зміна, бо функціональність вилок попередніх моделей відверто кажучи кульгала. А тепер перед райдерами відкривається більше свободи та напрямків:

✔️ Тепер Topstone можна використовувати, як турінг. Встановіть передній багажник та аксесуари і відправляйтеся у подорож!
✔️ Встановити крила буде ще легше, бо стало більше отворів для кріплення
✔️ Масивніша вилка дає більший зазор між ногами та колесом, тож тепер можна сміливо лізти у непролазну багнюку!

Оновлена геометрія заднього трикутника

Якщо раніше в рамах Topstone використовувалася класична геометрія, то зараз вони перейняли тенденцію скорочених трикутників, як у Scalpel HT, нових Synapse, та карбонових версій Topstone. Та якщо щось запозичується у спортивних велосипедів, то це покращення буде стосуватися саме спортивних якостей. З таким трикутником велосипед набуває більшої маневреності та динаміки розгону. А це дає райдерам такі можливості:

✔️ Більше ефективності у перегонах. Нові Topstone будуть краще утримувати швидкість та розганятися.
✔️ Вище контроль на складних ділянках. Скорочення трикутника додає рамі більше жорсткості, звідси зростає маневреність та керованість.

Можливість встановити покришки до 45 мм

Якщо раніше зазори дозволяли встановити гуму до 40 мм, то зараз цей показник був збільшений до 45 мм. Це дає ще більше свободи у виборі покриття. Тепер можна не відмовляти собі у поїздках в лісі, де може бути пісок або пухкі ґрунти. Також, зібравшись у мандрівку, можна дозволити собі менше замислюватися над маршрутом. Або навпаки, навмисно включати до маршруту невідомі ділянки та напрямки.

Cannondale Topstone 2023

Зазори у свою чергу також збільшились, то можна тепер лізти у бруд та не боятись, що колесо раптово заблокуються від шару багнюки на покришці.

Збільшення максимальної ширини покришки на Topstone - це те, що довго чекали від Cannondale, і ось що це принесе у ваші буденні поїздки:

✔️ Більше не думайте над тим, в які хащі вас занесе
✔️ Навмисно додавайте у трек невивчені ділянки
✔️ Отримайте бонус до зчеплення під час заїздів на швидкість та перегонів на бездоріжжі

Система Smart Sense - тепер і на Topstone

Щоправда, її отримали тільки найстарші карбонові версії, але ж усі алюмінієві тепер можуть без проблем інтегруватися з нею. Дехто досить думає, що Smartsense - це звичайна система освітлення, але насправді, цей технологічний комплекс покликаний зробити ваші тренування максимально безпечними. До її складу входять датчики наближення автомобілів, передній та задній ліхтарі. Все це живиться від одного централізованого акумулятора. Тож з нею не потрібно буде тримати у голові, що потрібно зарядити усі пристрої окремо.

Cannondale Smatsense

Ось такі можливості дарує система Smartsense під час тренувань:

✔️ Зосередьтеся на швидкості та результаті. Система сама попереджає про наближення автомобіля спереду чи позаду. Тож тепер ніяких контролюючих обертів головою. Просто йдіть до своєї мети.
✔️ Інтелектуальне налаштування світла. Керуйте ліхтарями за допомогою спеціального застосунку на смартфоні. Під час руху нічого вмикати не потрібно. Система сама аналізує освітлення і вмикає світло в залежності від ситуації.

Cannondale Topstone 2023

Все обладнання було розроблене спільно з такими гігантами навігації та освітлення, як Garmin та Lezyne. Тож найкращій користувацький досвід для райдера забезпечено!

Огляд нових моделей Topstone 2023

Традиційно лінійка Topstone покликана задовольнити потреби, як початківців, так і більш завзятих велосипедистів. Саме тому в модельному ряді є і бюджетні алюмінієві версії та технологічні карбонові.

Алюмінієві Cannondale Topstone

Якщо ви обираєте перший гравійник, то радимо звернути увагу на наймолодшого представника Cannondale Topstone 4. Його можна сміливо використовувати для міста, бездоріжжя і навіть мандрівок. На велосипеді встановлена трансмісія з однією зіркою - усі новачки точно оцінять цю особливість. Бо така система спрощує та пришвидшує процес перемикання. Механічні дискові гальма у свою чергу нададуть необхідну потужність та легкість у обслуговуванні.

Cannondale Topstone 4

Якщо говорити про далекі мандрівки, то Topstone 4 має ту ж саму кількість бонок на рамі та вилці. На нього можна встановити все: від багажників до сумок. Але досвід багатьох райдерів підказує, що для далеких відстаней краще мати дві зірки попереду. Якщо плануються довгі поїздки на 200 або більше кілометрів, то варто звернути увагу на Cannondale Topstone 3.

Він має повноцінну шосейну трансмісію Shimano Sora, яка надасть всі необхідні передачі на далеких відстанях. Попереду велосипед має дві зірки, а позаду встановлена касета на 9 швидкостей. Така комбінація є оптимальною для почтаківців або любителів, які на ставлять за мету отримати максимальну швидкість.

Cannondale Topstone 4

Більш завзятим велосипедистам вже можна сміливо розглянути Cannondale Topstone 2. Цей велосипед вже має гравійні компоненти Shimano GRX 400 із розрахунком 2х10. Позаду в нього встановлена касета на 10 швидкостей, яка надасть змогу точніше підібрати передачу, аби їхати швидше на складних ділянках. Вони можуть похизуватися міцністю гірських компонентів та точністю роботи шосейних. Замість механіки Topstone 2 отримав потужні гідравлічні гальма Shimano GRX 400. У поєднанні з роторами диаметром 160 мм вони ефетивно зупиняють велосипед навіть з крутих спусків.

Для тих, хто не бажає ніяких компромісів за ефективністю у мандрівках, вкрай рекомендуємо розглянути найстарший алюмінієвий Cannondale Topstone 1. У порівнянні із другою моделлю, алюмінієвий флагман має професійні гравійні компоненти Shimano GRX 800. Касета на 11 передач дозволяє перемикатися настільки мʼяко, що процес перемикання буде ледь помітний. Фірмова система шатунів Shimano Hollowtech 2 суміщає у собі низьку вагу і гарну жорсткість, аби ще легше долати підйоми.

Якщо підсумувати, то нові Cannondale Topstone на рамі з алюмінію підійдуть для таких задач:

✔️ Поїздки містом
✔️ Мандрівки на великі відстані із сумками та багажниками
✔️ Любительські спортивні заїзди та перегони

Карбонові Cannondale Topstone

Якщо справа доходить до карбону, то варто розуміти, що такі велосипеди - спортивні конячки та створені для перемог над собою та супротивником. Але ж компанія подбала про любителів дальніх поїздок, та додала бонок на вилки карбонових версій по аналогії з алюмінієвими.

Вибираючи собі карбоновий Topstone, варто знати, що є версії зі звичайною жорсткою вилкою, та амортизаційною фірмовою Lefty з ходом 30 мм. Це робить гравійний велосипед повноцінним двопідвісом, особливо в купі з фірмовою підвіскою Kingpin. Тож, такі моделі вже будуть розраховані під запеклі перегони на гравійних маршрутах. Наприклад, наші змагання TransUkraine та Gravel 200 можуть стати ідеальним полігоном для випробування цих монстрів.

Що стосується компонентів трансмісії, то початкового рівня тут вже просто не існує. Наприклад, наймолодший Cannondale Topstone Сarbon 4 обладнаний компонентами перемикання Shimano GRX 400 та потужними гідравлічними гальмами. Через це його можна сміливо використовувати в на складних позашляхових маршрутах. Тож якщо ви мали бажання перейти на карбон та відчути велич підвіски KingPin, саме ця модель стане відмінним варіантом.

Cannondale Topstone Carbon

Починаючи з Cannondale Topstone Carbon 3 велосипедисти вже матимуть змогу познайомитися з інтегрованою системою безпеки та освітлення SmartSense. Також тут встановлені компоненти Shimano GRX 800 з розрахунком 2х11. Як і усі карбонові Topstone 2023, він отримав покришки з максимальною шириною 45 мм. Вони дадуть змогу повноцінно насолодитися велосипедами на бездоріжжі прямо “з коробки”. До того ж колеса повністю готові до безкамерного використання. Тож для переходу знадобится всього лиш безкамерний набір.

Cannondale Topstone Carbon Smartsense

Якщо мова зайшла про Topstone Carbon 1, то знайте, він увібрав у себе все провідне від велосипедної індустрії. Він отримав електронні бездротові компоненти перемикання SRAM eTap, які дивують точністю та швидкістю роботи. Як і система Smartsense, перемикання налаштовується під райдера за допомогою додатку у смартфоні. Тож він надасть космічні враження від кожного тренування.

Для чого варто придбати нові карбонові Cannondale Topstone:

✔️ Поїздки містом
✔️ Тренування на складних позашляхових стежках
✔️ Їзда на швидкість у найсуворіших гравійних умовах.

Якщо коротко, то ці велосипеди створені для всього, що здатне перехопити дух під час тривалих гравійних заїздів.

Кому варто придбати нові Topstone?

Якщо підвести підсумок, то новісінькі Topstone, зробили великий крок уперед. Особливо це стосується моделей на рамі з алюмінію, бо в них добряче прокачали багатозадачність. Ці велосипеди можна використовувати для повсякденних поїздок. А коли ця повсякденність набридне, просто встановіть багажники та все необхідне і відправляйтеся у мандрівку!

Карбонові Topstone у свою чергу не тільки втримають, але й покращують ваш досвід у спортивних заходах, як асфальтом, так і бездоріжжям. В них є абсолютно все, щоб не відволікатися від тренувань, навіть про автомобіль позаду попередить завчасно та про яскраве освітлення подбає!

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Задавайте питання в Instagram Задавайте питання в Telegram