Як проїхати 100 кілометрів?

100 кілометрів… Це число, яке лякає майже всіх початківців та є однією з важливих точок розвитку велосипедиста. З першого погляду це може здатися дуже багато та нереально для подолання. Але з нашого досвіду 100 кілометрів може проїхати майже кожен початківець невдовзі після купівлі велосипеда. 

 

Для такої дистанції підійде будь-який велосипед, головна умова — байк має бути технічно справний та неушкоджений. А ось від рівня велосипеда, його ваги й типу буде відрізнятися час та зусилля, які ви витратите на відстані.

 

Який велосипед краще підійде для подолання такої дистанції новачку? На нашу думку, це — гравійний велосипед, бо він:

 

Гравійник поєднує в собі мʼякість MTB та швидкість шосера. Та саме ця кіллер-фіча буде вирішальною для новачка у його прагненні проїхати свою першу ”сотку” досить комфортно та швидко.

Гравійний велосипед


Як проїхати 100 кілометрів: кілька важливих порад

Найлегший та найдоступніший для новачка спосіб подолати 100 км — це асфальт. Тому ми будемо давати поради, саме з погляду на асфальтову поїздку.

 

Ваша фізична підготовка: база та основа

Як не крути, але фізична тренованість має вирішальне значення. Який би легкий та швидкий байк ви б не обрали, його потенціал обмежується саме вами та вашою фізичною формою.

 

Та наша універсальна порада — це звичайні присідання. Перед поїздкою та й загалом візьміть за правило цю вправу. Якщо робити розминку та в цілому 50 присідань на день, ваші мʼязи будуть краще підготовлені до велосипеда та будуть менше “забиватися” на великих дистанціях.

Присідання


Якщо важко робити всі 50 одразу, робіть поступово розбиваючи на декілька частин. Також чудовою вправою є випади. Вони залучають велику кількість мʼязів ніг і теж добре укріплюють ноги для велопоїздок. Якщо ви бігаєте, або тренуєте ноги в залі, то, можливо, цю дистанцію ви проїдете легко та не будете страждати.

 

Харчування: важливий аспект

 

Вам обовʼязково треба поїсти за 1,5-2 години перед виїздом. Але є певні зауваження щодо раціону. Їсти бажано вуглеводну їжу, бо саме вуглеводи — це ваше пальне під час їзди на велосипеді.

Перекус кожні 30-50 км поїздки


Досвідчені велосипедисти радять їсти доволі велику кількість макаронів, бо це джерело повільних вуглеводів, які не так швидко спалюються.

 

Під час поїздки бажано їсти щось кожні 30 кілометрів, бажано щось вуглеводне. Але не варто їсти багато солодкого, бо для великої кількості цукру треба багато води. Не варто чекати, коли ви сильно зголоднієте, бо можете впустити момент та втратити багато сил.

 

Харчуватися слід збалансовано:

 

  • Невелика кількість солодкого кожні 10-15 км
  • Більш вагома їжа кожні 30-50 км. Підійде хот-дог з заправки, сендвіч тощо

Енергетичні гелі Nutrixxion


Також можна використовувати спеціальні енергетичні гелі замість солодких батончиків. Вони миттєво засвоюються, зручно вживаються на ходу та дають велику кількість сил дуже швидко. Ефект не дуже тривалий, але щоб швидко додати енергії та доїхати останні кілометри — це дуже гарний варіант.

 

Їдьте рівномірно, у комфортному темпі 

 

Одна з найпопулярніших помилок початківців — це їхати перші кілометри на всі сили. Хочемо вас розчарувати, це не продовжується довго. Незабаром ви втомитесь та подальше проходження дистанції може стати під питання.

Їдьте у комфортному темпі


Саме тому, їдьте у своєму темпі. Намагайтеся тримати постійну швидкість, не зупиняйтеся та не прискорюйтесь без нагальної потреби.


Регулярно пийте достатню кількість води

 

Навіть якщо здається, що ви не хочете пити. Робіть кілька ковтків раз на 10-15 хвилин. Бо вода допомагає вам у кількох важливих аспектах:

 

  • Сприяє кращому засвоєнню їжі
  • Виступає як змазка для суглобів
  • Охолоджує та оптимізує роботу серця

Літр води на 100 км поїздки


У не надто спекотну погоду на 100 кілометрів ви маєте випивати приблизно літр води. Там чим більша спека, тим більше потрібно води. Також у спеку дуже ефективно працюють ізотоніки. Вони не тільки зволожують, а ще й дають необхідну кількість мінералів та електролітів, які дуже важливі для серця.

 

Одягайтеся правильно

 

Одягатися потрібно комфортно та бажано у синтетичні тканини, які швидко сохнуть. Для цього відмінно підійде велосипедний одяг, бо створена спеціально для довгих поїздок.

 

Щоб не натирати пʼяту точку, краще одягнути спеціальні велосипедні шорти з памперсом. Памперс забирає зайву вологу з тіла, яка і є причиною натирань. Памперс може бути різних рівнів:

Переваги велосипедних шорт (бібсів)

  • Дорогий памперс буде схожий за дотиком на подушку з ефектом памʼяті з різними зонами мʼякості.
  • Дешевий — це просто шар не дуже технологічного поролону.

 

Шорти з памперсом необхідно носити на голе тіло. Бо спідня білизна буде вбирати вологу замість нього та натре ще сильніше.

Переваги велосипедної джерсі


Велосипедна джерсі
також має ряд важливих властивостей. Вона швидко відводить вологу, захищає від сонця та швидко сохне.

 

Читайте також: Що взяти з собою в довгу поїздку?


Як саме їхати: декілька технічних порад


Безпосередньо під час поїздки вам слід знати про деякі важливі аспекти обертання педалей. Важливо тримати постійний і стабільний каденс. Це частота обертання педалей.

 

  • Низький каденс може призвести до швидкої втоми мʼязів
  • Зависокий каденс призведе до збільшення пульсу, а ще це шлях до швидкої втоми.

 

Тому слід тримати каденс 80-90 обертів на хвилину. Щоб відстежувати його, можна використовувати спеціальні датчики каденсу, що підʼєднуються до велокомпʼютерів.

Оптимальний каденс: 80-90 обертів 


Отже, щоб успішно здолати омріяні 100 кілометрів вам потрібно:

  • Прокачувати свою фізичну форму
  • Правильно харчуватись
  • Пити достатню кількість води
  • Підібрати зручний одяг по погоді
  • Витрачати сили рівномірно на всю поїздку

 

Також не забувайте одягати шолом, бо є він ключовим елементом безпеки на дорозі. Якщо маєте додаткові питання стосовно екіпірування, приходьте до нас в магазин. Вислухаємо, порадимо та підберемо все необхідне!

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Задавайте питання в Instagram Задавайте питання в Telegram