Категорії (класифікація) велосипедів

Всіх вітаємо, друзі!

Напевно, ви помітили, скільки зараз вигадали найрізноманітніших велосипедів? А ще десь 50 років тому вони були звичайними транспортними засобами, які доставляли людей із пункту А в пункт Б. Сьогодні ж велосипед служить не тільки для якихось утилітарних цілей, а є повноцінним способом зробити собі відмінне дозвілля, тренуватися та просто насолоджуватися життям.

З часом стилів їзди та видів велосипедів стало дуже багато, тому більшість відомих виробників вирішили навести в них лад та розділити на категорії. Зробили вони це для того, щоб покупцям було легко зрозуміти, для чого саме призначений той чи інший байк. Що на ньому можна робити, а від чого краще утриматися. Впевнені, що це дуже важлива інформація з точки зору безпеки. Тому що розподіл на категорії добре пояснює, на якому велосипеді, наприклад, можно стрибати, а який для цього зовсім не підходить.

типи велосипедів

Розподіляючи свої велосипеди, виробники надають рекомендації, стосовно сфери їх застосування. Але ж сьогодні ми з вами підемо трішечки далі. Ми не тільки розкажемо про цей розподіл, а ще й наведемо реальні приклади моделей велосипедів від різних виробників. Розкажемо, які має особливості кожний клас та у чому їх переваги. Щоб у вас не лізли очі на лоба від розмаїття моделей велосипедів. А найголовніше, у вас буде прозора картина, які велосипеди від різних брендів мають спільну сферу застосування. Тож ця стаття може стати повноцінним гайдом з вибору велосипеда, з прикладами та поясненнями усіх основних аспектів.

Більшість виробників, та компанія Merida зокрема мають розподіл на 6 категорій. Чим більше число, тим для складніших умов розрахований велосипед:

Категорія 0: Дитячі та підліткові велосипеди

Під категорією 0 маються на увазі велосипеди для наймолодшого та зростаючого покоління. Сфера їх застосування - це рівні асфальтні дороги, ґрунтові та гравійні стежки зі спокійним рельєфом. Виробники також наполегливо рекомендують, щоб місця для дитячих поїздок були відокремлені від автомобільних доріг. Це правило продиктоване безпекою та здоровим глуздом: діти не повинні пересуватися дорогами загального користування. Тож справа батьків - розповісти, де їздити можна, а від яких місць краще утриматися.

Сучасний дитячий велосипед - річ максимально безпечна. Саме тому на якісних дитячих байках ви точно не зустрінете гострих деталей, які можуть завдати поранень. Тому зірки та ланцюг повинні бути закриті для доступу. Аби в рухомі частини не потрапив одяг та інші сторонні предмети.

види велосипедів

В даній категорії ви зустрінете велосипеди з колесами від 12 до 26 дюймів. Ті що з колесами поменше (до 20 дюймів) зазвичай йдуть без передач. Бо в цьому віці дитина ще не може їм повноцінно дати ладу. А ось підліткові моделі на колесах 24 та 26 дюймів - вже можуть мати цілком “дорослі” системи перемикання. Тобто вони можуть мати такий самий технічний рівень, що і дорослі гірські велосипеди.

Яскравий приклад легких та якісних дитячих велосипедів від українського виробника Pride Bikes - це лінійка Glider. Вони варті уваги, тому що дуже легкі, адже зібрані на якісній рамі з алюмінію. Філософія лінійки - велосипед для кожної дитини. Це означає, що ви можете обрати велосипед за зростом як для трирічної малечі, так і для 12 річного підлітка. Тому що серія Glider може запропонувати усі розміри коліс від 12 до 26 дюймів.

Яким повинен бути ідеальний дитячий велосипед?

✔️ Зручність. Рами цих ведосипедів повинні бути із заниженою трубою, аби дитині було легше на нього залазити.
✔️ Низька вага. Велосипед повинен бути легким, щоб його можна було легко приводити в рух та переносити з місця на місце.
✔️ Безпека. Не повинну стирчати жодних гострих деталей та ланцюг має бути зачиненим.

Категорія 1: Шосейні велосипеди

Сюди можна віднести усі велосипеди, які призначені виключно для пересування якісним рівним асфальтом. Їх основні риси - це мінімальна вага та максимальна швидкість. Вони задумувалися, як ідеальні інструменти для тренувань та змагань: ви можете показати максимум ефективності на цих болідах у велосипедному світі. При цьому більшість виробників не рекомендує використовувати такі велосипеди для дальніх подорожей. Бо їх рами та компоненти зовсім не розраховані на встановлення багажників, сумок та іншого туристичного приладдя.

Загалом, коли ми говоримо про категорію шосейних велосипедів, то маємо на увазі ціле сімейство. Адже типів шосейників зараз дуже багато і всі вони мають суттєву різницю. Усього маємо декілька популярних видів шосейників:

  • Класичний шосейний велосипед
  • Аеродинамічний шосейник
  • Endurance Bike (велосипеди для тренувань)
  • Triathlon / Time Trial

Якщо звернутися до класики - то це легкі (до 8 кг) велосипеди, якi ви можете зустріти на відомих перегонах Le Tour De France. Вони мають спортивну геометрію рами, завдяки чому спортсмен буде сидіти на ньому досить низько. Ширина покришок становить при цьому від 23 до 28 мм, а розрахунок передач може мати попереду велику зірку в 52-54 зуби. Це означає, що ви будете мати змогу досягти максимальних швидкостей на ідеальному асфальті. Моделі початкового рівня мають алюмінієві рами, а більш професійні збираються на карбоні - ідеальному матеріалу для спортивних змагань. Найвідоміші представники цього класу - це Giant TCR, Cannondale SuperSix та Merida Scultura.

шосейний велосипед

Аерошосер створений вже для специфічніших умов. Він не є широко розповсюдженим, тому що має певну сферу застосування. Їх геометрія зроблена таким чином, щоб ідеально розрізати повітряні потоки, роблячи спортсмена швидшим у цих складних умовах. Пласкі труби мають мінімальний повітряний опір, що й робить його швидшим. Якщо ви хочете придбати саме такий велосипед, то зверніть увагу на Giant Propel, Merida Reacto або ж Cannondale SystemSix.

які бувають велосипеди

Велосипеди для тріатлону - це ще більш нішевий та специфічний звір. Він створений для спортсменів, які прагнуть здобути звання Ironman. Змагання з тріатлону - це заплив, забіг та велозаїзд в одному виді спорту. Тому велосипеди в цьому класі максимально пристосовані до потреб спортсменів. Вони мають ефективну аеродинамічну форму, лежаки на кермі та вбудовану питну систему. Тож обирайте цей байк, якщо твердо вирішили здолати дистанцію Ironman.

які бувають види велосипедів

Endurance велосипеди з’явились відносно нещодавно. Вони є реакцією виробників на збільшену популярність шосейників серед звичайних велолюбителів. Ендюранс дуже схожий на класичний, але ж може запропонувати суттєво більше комфорту. Задля цього на такі велосипеди можна встановлювати покришки аж до 35 мм (як на новенькому Cannondale Synapse 2022). При цьому геометрія рами стала більше нагадувати гравійник. Саме тому він гарантує зручніше положення тіла, що дуже важливо для звичайних любителів. Він підійде для зручних поїздок там, де асфальт аж ніяк не можна назвати ідеальним. Тому саме цей велосипед є таким собі перехідним варіантом в категорію 2.

велосипед для шосе види

Тож якщо, ви хотіли познайомитися з шосейним велосипедом, радимо починати саме з Endurance. Він краще вам підійде, якщо ви не професійний спортсмен та хочете звичайних поїздок, а не самих перегонів. Яскраві представники цього класу - це Merida Scultura Endurance, Cannondale Synapse або ж модель Defy від Giant.

В чому особливості шосейного велосипеду?

✔️ Максимальна швидкість. Ці велосипеди дозволять вам вижати максимум з себе на асфальті. Тож для перегонів йому немає рівних.
✔️ Технологічність. Такі велосипеди постійно отримують найсвіжіші технлгії, аби стати ще легше та швидше.
✔️ Естетичний вигляд. Видержаний та елегантний стиль шосейників завжди підкорював серця велосипедистів.

Категорія 2: Гравійники, Турінги та велосипеди для міста

Середовищем для їзди цими велосипедами вже можна сміливо вважати неякісний (подекуди зовсім вбитий) асфальт, гравійні дороги та помірне бездоріжжя. Під словом “помірне” ми розуміємо повну відсутність стрибків, тобто колеса повинні мати постійний контакт з поверхнею, по котрій вони рухаються. Якщо порівнювати цей клас з шосейними, то вони в декілька разів зручніші. Тобто, якщо під колесами зовсім не буде асфальту, ви не будете страждати. Головним чином, це завдяки ширині покришок від 35 до 50 мм.

Також у цих велосипедах (переважно міських) частенько встановлюють звичайне пряме кермо, як у гірських велосипедів. Ця зміна також спрямована на покращення зручності. Бо таке кермо суттєво знижує навантаження зі спини. А ще їм легше контролювати велосипед в умовах повної відсутності асфальту.

Другу категорію зайняли досить різні за призначенням велосипеди:

Великим попитом користуються зараз гравійні велосипеди. Вони дуже нагадують шосейні. Але ця схожість тільки зовнішня, бо такі велосипеди розраховані на поїздки далеко за межами асфальту. Для цього вони мають комфортнішу раму, кермо зі збільшеною шириною та доволі широкі покришки (35-40 мм). Тренуватися, відкривати нові горизонти, комфортно відчувати себе будь де - це те, заради чого варто купити гравійник. Вони можуть бути зібрані як на алюмінієвих рамах, так і на карбонових. Тому будь-який бажаючий може обрати собі свій гравел та поринути у пригоди.

які бувають велосипеди

Гравійників на ринку зараз дуже багато. Але найбільш популярними з них вважаються:

Також вас може зацікавити серія Pride RoCX - це якісні та доступні гравійники від українського бренду. Серія має три алюмінієві версії, карбонову і навіть одну титанову!

Велосипеди для подорожей вважаються братами гравійників. Але від гревелів вони відрізняються суттєво покращенними показниками надійності. І це не дивно, бо ці велосипеди розраховані на те, щоб ви без проблем змогли вирушити у подорож на тисячі кілометрів! А це означає, що ви матимете ще зручнішу посадку та ширші покришки (до 47-50 мм). Задля надійності вони отримають міцну раму із хром-молібдена - це особливий вид сталі, що витримує дуже велику вагу та навантаження. А ще на рамі є дуже велика кількість бонок, на які можна встановити яке-завгодно туристичне спорядження. Можливість встановити багажник, звісно, нікуди не поділась. Найвідоміший український гравійник - це Pride RoCX Tour. Він повністю відповідає усім потребам затятого туриста.

основні типи велосипедів

Міські велосипеди мають все необхідне для зручного пересування містом. Тут і зручне пряме кермо, і м’які широкі покришки та, звісно, комфортна рама, яка не змусить страждати. Ставте на цей велосипед все що вам заманеться - крила, багажники, сумки… Тут все спрямоване, аби ви почували себе в місті вільно та мобільно! На міських байках дуже розповсюджена така штука, як планетарна втулка. Це такий механізм перемикання передач, який повністю схований від корпусом втулки. Тому вам не треба буде постійно доглядати за чистотою трансмісії.

види велосипедів

А ще в міських байках є така річ, як ременева передача. Це коли замість ланцюга у велосипеда встановлений гумовий ремінь. Таке рішення повністю позбавляє вас від необхідності мити та змащувати трансмісію. Це ж так класно, їздити та не думати про якісь моменти обслуговування. Задумайтесь над цим, якщо вам до вподоби зручно пересуватися містом. Та обов’язково розгляньте такі велосипеди, як Merida Speeder, Orbea Carpe або Cannondale Bad Boy.

В чому будуть кращі велосипеди з категорії 2?

✔️ Комфорт. Ви не будете страждати від поганого асфальту та бездоріжжя.
✔️ Функціональність. Такі велосипеди можна укомплектувати чим-завгодно: багажником, крилами, сумками та іншими аксесуарами.
✔️ Универсальність. Більшість цих велосипедів ідеальні на роль транспорта для міста.

Категорія 3. Гірські байки для крос-кантрі

Починаючи з цього класу, ми вже поринаємо в захоплюючий світ гірських велосипедів. А спортивна дисципліна Крос-кантрі - це класика гірських байків. Саме ця дисципліна першою здобула звання олімпійської серед MTB. Сучасні змагання XC дуже складні: стрибки до півметра, підйоми, кам’яні секції - це вже буденність для сучасного кросс-кантрі. Тому велосипеди для цього повинні мати високий технічний рівень. Вони збираються на легких рамах з карбону чи алюмінію, та мають хід вилки до 100-120 мм. Покришки шириною до 2,3 дюйми гарантують надійне зчеплення та м’яке приземлення після стрибку. Для кросс-кантрі ви можете зустріти як хардтейли (велосипеди з передньою амортизацією) так і двопідвіси - ті які мають ще й задній амортизатор.

види велосипедів

Але ж треба відчувати різницю між велосипедами для спортивних змагань та звичайними гірськими велосипедами для прогулянок. Якщо перші розраховані на такі великі навантаження, то другі скоріше за все не очікують, що їх будуть ганяти по складним трасам. Детально про ці відмінності ви можете дізнатися з цієї статті. А в якості прикладів велосипедів для крос-кантрі ми можемо порекомендувати Merida Big Nine/Big Seven, Cannondale Trail або Scalpel. Giant у свою чергу може похвалитися серіями XTC, Fathom та ATX. У Orbea обов'язково зверніть увагу на лінійку хардтейлів Alma або ж Oiz, якщо вам до вподоби двопідвіси.

Для чого варто придбати велосипед для крос-кантрі?

✔️ Для початку захоплення гірськими велосипедами. Цей байк дасть вам розуміння, яка сфера MTB вам більше до вподоби. Ви зможете спробувати себе на помірному бездоріжжі, та набути основних навичок їзди поза доріг.
✔️ Тренування. Ви зможете покращити навички керування, а також загальну витривалість.
✔️ Все ще универсальність. Ці велосипеди мають відносну низьку вагу та добрий накат, тож не будуть тягарем на асфальті. Окрім цього, любительські моделі мають можливість встановлювати багажник та крила. Це робить його непоганим вибором для міста.

Категорія 4: Гірські велосипеди для агресивних стилей катання. All Mountain

Цей клас велосипедів створений для тих, хто полюбляє повну відсутність асфальту. Та при цьому не дуже задоволений, коли рельєф рівний та нудний. Такі велосипеди відмінно підходять для швидких спусків. На таких велосипедах вже можна без проблем виконувати стрибки до 1-2 метрів. Все це завдяки міцним компонентам, та зокрема ходу підвіски 140-150 мм. Ширина покришок при цьому помітно зросла - до 2,5 дюймів. Також слід зазначити, що в цьому класі вже нема хардтейлів, тільки двопідвіси. Бо вони мають недостатньо керованості для умов використання цих велосипедів. Виняткова міцність цих велосипедів зовсім не означає, що він витримує будь-яку вашу забаганку. Пам'ятайте, що зламати можна все на світі. Тож потрібно вчитися вправно виконувати стрибки та з'їжджати спуски, аби компоненти велосипеда прослужили якомога довше.

основні види велосипедов

Якщо ви вирішили придбати такий велосипед, то лінійка Merida ONE-Forty створена цілком для вас. Giant вже дуже давно захоплює серця райдерів модельним рядом Trance. Якщо ж вам до вподоби велосипеди Orbea, то серія Occam цілком закриє ваші потреби. Як бачите усі відомі бренди мають у себе байки для таких умов, тож ви точно зможете знайти для себе ідеальний двопідвіс та вирушити в гори!

Що ви оримаєте від All-Mountain двопідвіса?

✔️ Неперевершена керованість. Двопідвіси ідеально впораються із камнями, корінням, брудом та іншими цікавостями бездоріжжя.
✔️ Нові емоції та досвід від поїздок. Наявність ефективної підвіски та міцних комплектуючих доволить вийти за межі ваших навичок, аби отримати більше емоцій та задоволення.
✔️ Естетика. Ці велосипеди є витвіром мистецтва. Ви з першого погляду закохаєтесь у роботу цого підвіски, керованість, та вражаючу потужність гальм.

Категорія 5. Велосипеди для чистого экстриму. Enduro/Downhill

І ось нарешті ми дійшли до найвитриваліших велосипедів з усіх, які тільки можуть бути. Тут зібралися таки видовищні та дуже складні стилі, як Enduro, Freeride та Downhill. Для цих велосипедів немає як таких стежок та доріг. В них є траєкторія, котра може містити в собі стрибки під 2 метри, від яких перехоплює подих. Тому в цих велосипедах використовуються усі надміцні компоненти, які готові пройти крізь вогонь і воду. Завдяки підвісці з ходом 160 - 200 мм ви зможете впевнено керувати велосипедом, там де на перший погляд взагалі неможливо проїхати. Агресивна гума з шириною до 2,6 дюймів здивує вас зчепленням за будь-яких умов.

основні типи велосипедов

Тепер розглянемо що пропонують відомі виробники у цьому сегменті. Не дивуйтеся, що він шалено дорогий, бо тут вже просто немає посередніх велосипедів. Впевнені, що вас дуже зацікавить серія Orbea Rallon, бо ці велосипеди мають незаурядну зовнішність й такі ж самі технічні характеристики. Впевнено конкурують з ними велосипеди Merida One-Sixty, в них також є низка своїх переваг. В модельному ряді Giant також є велосипеди цього класу: обов’язково розгляньте лінійку Reign. Усі бренди пропонують велосипеди, як на алюмінієвих рамах, так і на легких карбонових.

Що варто очікувати від могутньої категорії 5?

✔️ Все по максимуму. Максимальний хід підвіски, надміцні комплектуючі та надпотужні гальма - тут все зібрано до купи, аби ви мали змогу підкорити найскладніші спуски.
✔️ Готовність до будь-яких складностей. Ці велосипеди ідеальні для гір. Тож саме там вони продемонструюють свою могутність. Ви зможете виконувати стрибки та підкорювати швидкісні спуски чаме так, як забажаєте.

Висновок

Розподіл велосипедів на класи - то є корисне рішення, завдяки якому градація велосипедів за призначенням стане зрозумілою кожному. Завдяки цій простій шкалі ми можемо впевнено сказати, який велосипед дозволить вам виконувати стрибки, а який буде крутим у мандрівці на тисячі кілометрів. Тож, сподіваємося, що тепер у вас є трохи більше розуміння в цій складній темі. А якщо у Вас виникли питання, то можете сміливо ставити їх у коментарях.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Задавайте питання в Instagram Задавайте питання в Telegram