ВІДЕО | Merida BIG.NINE & BIG.SEVEN. Особливості та комплектація.

Нарешті схаменулися дощі та бажання придбати велосипед спалахнуло із новою силою. І ось ви дізналися від своїх велодрузів, що є такі гарні велосипеди Merida, заходите в магазин і бачите наступні написи:

  • Big.Nine
  • Big.Seven
  • 60-2X
  • Limited Edition

Але що мав на увазі виробник, називаючи так свої гірські велосипеди? Як і в людей, імена байків щось значать. Тож давайте зʼясуємо разом, що та для чого!

Лінійки Big.Nine та Big.Seven

Саме в цих модельних рядах можна відслідкувати наочну різницю. Бо тут все просто: Merida Big.Nine - це гірські велосипеди з колесами 29 дюймів, а Big.Seven - тіж самі, але мають менші колеса 27,5. Всі інші компоненти (колеса, рами, трансмісія тощо) моделі матимуть аналогічні.

Постає логічне питання: а в чому різниця між 29 та 27,5? Кожні колеса мають свої переваги і потрібно вирішити, які саме більше до вподоби! Щоб легше це зрозуміти, давайте пригадаємо їх особливості:

✔️ Колеса 29 за рахунок більшого диаметра краще зберігають набрану швидкість, легше проходять коріння, каміння та інші перепони. Навіть після соточки бездоріжжям ви будете відчувати себе досить гарно з цими колесами.
✔️ Натомість, колесо 27,5 зробить велосипед більш маневреним. Ви матимете змогу легше входити в круті повороти, різко стартувати та набирати швидкість з нуля. Також 27,5 будуть трохи легші за 29.

Детальніше про велосипеди

З особливостями лінійок та розміру коліс вже розібралися. Тож нумо розглянемо дещо глибше самі велосипеди. Для прикладу візьмемо лінійку найнерів, бо їх моделі мають аналогічні технічні характеристики, що і 27,5. В рамах початкових гірських велосипедів реалізована технологія TFS. По суті це баттинг, в результаті якого труби мають змінну товщину. Ця фішка знижує вагу та покращує ходові властивості велосипеда. Тож дуже добре, що виробник реалізував це навіть у простих початкових велосипедах!

Merida Big.Nine 15

Це найпростіший велосипед у лінійці, обладнаний компонентами початкового рівня.

  • Рама TFS Speed. Розроблена для того, щоб на велосипеді було зручно сидіти, без наслідків для спини та рук.
  • Компоненти перемикання Shimano Altus та MicroShift. Розраховані для спокійних виїздів містом та міськими парками
  • Гідравлічні гальма. Вже дуже непогано, бо мають необхідну потужність, аби завчасно зупинится зі спуску.

Merida Big.Nine 15

Кому підідйде? Переважно тим, хто обирає перший якісний велосипед для спокійних і нетривалих виїздів. Хто не планує накручувати кожен день по 100-200 км, а хоче їздити для задоволення і відпочинку.

Merida Big.Nine 20

Розподіляється на два види: модель 2x та модель 3х. Тобто ви матимете змогу обрати, три або дві зірки будуть попереду. А що ж краще?

  • Три зірки дають більше передач, тож підібрати зручну буде трохи легше
  • Між двома зірками буде легше та швидше перемикатися, що іноді дуже важливо. Також вага велосипеда дещо нижче, що також приємно!Merida Big.Nine 20

До речі, на цих моделях вже встановлені кращі та надійніші компоненти Shimano Acera. Тож перемикання буде швидким і точним у щоденному використанні!

Merida Big.Nine 60

Також має градацію 2х та 3х, про яку нам вже відомо. Цей велосипед підготував дещо більше можливостей для поїздок бездоріжжям. А саме він має більш якісну вилку Rock Shox Judy. Її переваги будуть відчутні вже після декількох кілометрів:

  • Нерівності асфальту вже не так сильно бʼють по руках, бо робота вилки чітка та мʼяка.
  • Керованість бездоріжжям зростає (А разом з тим і безпека!)
  • Надійніша конструкція, яка не потребує частого догляду

Merida BIG.NINE 60-2X

Кому варто розглянути такий варіант? Тим, хто хоче більше часу їздити бездоріжжям, та по-справжньому насолоджуватися поїздками. Бо такий велосипед вже можна сміливо розглядати для щоденних поїздок поза дорогами.

Merida Big.Nine 100

Початковий велосипед для тих, хто хоче їздити кожен день без проблем та незручностей!

  • Має повітряну вилку SR Suntour. Вона хоч досить проста, але повітряна пружина бере своє. На ній значно легше долати бездоріжжя, бо вона може нейтралізувати незначні вібрації.
  • Компоненти Shimano Alivio - добротний початковий рівень, який розрахований на дальні відстані.

Merida BIG.NINE 100-2X

Сміливо обирайте його, якщо хочете використовувати велосипед кожен день. Бо він надійний та зручний!

Merida Big.Nine 200

Такий байк вже можна сміливо назвати “середнячком”. Бо він має все необхідне, щоб ним називатися:

  • Трансмісія з однією зіркою Shimano Deore 1x10
  • Повітряна вилка
  • Надійні гідравлічні гальма Tektro

Merida BIG.NINE 200

Тож якщо маєте намір розпочати тренуватися на бездоріжжі, то можна сміливо починати саме з цього варіанта. Бо він вже суттєво легший та має надійні комплектуючі, які не підведуть навіть під час інтенсивних навантажень!

Merida Big.Nine 300

Подаруночок для тих, хто хоче мати не одну зірку попереду, а дві. Все інше не відрізняється від попередньої моделі: той же Deore, та сама повітряна вилка.

Цей байк підійде краще для тих, хто хоче зосередитися на дальніх поїздках. Бо дві зірки попереду дадуть більше передач, що після сотні кілометрів надасть вам перевагу.

Merida BIG.NINE 300

Merida Big.Nine 400 та 500

Вирішили обʼєднати ці моделі, бо як ви вже здогадались, ці велосипеди мають однаковий технічний рівень. А відрізняються тільки кількістю зірок попереду, модель 400 - сінгл, а модель 500 отримала дабл. При цьому їх можна охарактеризувати, як вдале рішення для тривалих поїздок бездоріжжям на 100 і більше кілометрів.

  • Перемикання з розрахунком 1х11(2х11) дає плавний перехід між передачами. Тобто підбір буде відбуватися точно та зручно.
  • Повітряна вилка Manitou на 100 мм. Має надійну та “дорослу” конструкцію, яка легко доглядається і добре працює. Тепер можна не боятися тривалих поїздок вбитими дорогами та суцільним бездоріжжям!

Merida BIG.NINE 400

Merida Big.Nine Limited

Байк має у назві яскраве слово, яке точно привертає увагу. Зараз подивимося, що воно означає на практиці.

Найголовніша відмінність - це полегшена рама. Вона зроблена за технологіями спортивних велосипедів, тобто розрахована під вісі Boost та має відповідні зміни в геометрії. Все це дасть ефективну посадку, з якою можна тренуватися ще краще.

  • Складні траси даватимуться легше
  • Більше контролю на швидкісних спусках
  • Більше шансів проїхати суцільним брудом, бо зазори між рамою та колесами дещо зросли!

Merida BIG.NINE LIMITED

Merida Big.Nine 600

А ось він створений для тих, хто хоче їздити у спортивному режимі, тренуватися та досягати успіхів у аматорських змаганнях!

До всіх переваг моделі Limited тут ще додалася сучасна спортивна трансмісія 1х12, яка закриває всі потреби спортсмена у виборі передач на бездоріжжі.

Merida BIG.NINE 600

Підведемо підсумок

Якщо ви обираєте собі велосипед з лінійок Bin.Nine та Big.Seven, зверніть увагу на такі відмінності та особливості:

✔️ Два варіанти алюмінієвих рам. TFS та Speed - комфортні рами для початківців. Lite - полегшені та з агресивною посадкою. Для тих, хто має серйозніші амбіції стосовно тренувань бездоріжжям.
✔️ Чим більше число - тим вищий рівень обладнання. А чим краще навіска, тим більше можна собі дозволити на бездоріжжі!

Сподіваємось, що допомогли вам зрозуміти всі тонкощі та зробити для себе правильний вибір! Не забувайте переходити на наш YouTube канал, там завжди багато цікавого та корисного.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Тільки авторизовані користувачі можуть залишати відгуки Вхід
Задавайте питання в Instagram Задавайте питання в Telegram