Яку швидкість можна розвинути на велосипеді?

Велоспорт - один із найпоширеніших видів спорту нашого століття. Коріння, що йде в далеке XIX століття, він не втрачає своєї популярності серед любителів і донині. Цьому сприяє не тільки бажання бути здоровим та сильним, але й різноманітність видів та напрямків катання, починаючи від прогулянкових велосипедів та закінчуючи трюковими дисциплінами BMX та MTB. Серед любителів великим попитом користуються шосейні та міські велосипеди, які універсальні у використанні та здатні досягати максимальних швидкостей.

Якими девайсами можна виміряти швидкість

Саме швидкість - це ключовий показник вашої фізичної форми і технічного стану велосипеду в цілому. Тому її дуже корисно відстежувати, аби тренуватися ефективніше. Наприклад, ви можете відстежувати швидкість на певній ділянці вашого шляху. Це може бути затяжний підйом або спуск. Проходячи його знов і знов ви будете розуміти, як змінюється ваша швидкість та тренованість.

Чим виміряти швидкість на велосипеді

Сьогодні на полицях магазинів ви можете зустріти дуже багато пристроїв, які вимірюють швидкість. Найпоширеніші з них - це велокомп'ютери. Вони можуть бути, як дротовими так і бездротовими. Мати базовий функціонал, який зводиться до вимірювання швидкості та відстані. Так і більш професійні, які вже можуть вести певну статистику тренувань. Але ключова функція в них - це точне вимірювання швидкості, з чим вони справляються на відмінно.

Для більш завзятих велосипедистів розробили дуже зручні та функціональні смарт велокомп’ютери з функцією навігації (GPS). Як раз в них вимірювання швидкості - це другорядна функція. Адже вони покликані прокласти маршрут та будуть вести вас по ньому. Ви можете не тільки вести статистику тренувань, а ще й синхронізувати свої досягнення у мобільний додаток Strava. Тож, якщо ви активно тренуєтесь та долаєте великі дистанції, то саме смарт велокомп’ютер допоможе вам робити це зручніше!

Garmin купити

Як тип велосипеда впливає на швидкість?

Незважаючи на те що загальних типів велосипедів не так вже й багато, а ось підтипів значно більше. В першому наближенні всі велосипеди розподіляються на міські, шосейні (дорожні) та гірські. У кожному цьому класі ви знайдете кілька підтипів, які дуже відчутно відрізняються за швидкістю. Тож ми розповімо про найпоширеніші підтипи велосипедів у кожному класі. Щоб ви вже точно визначились, швидкість та зручність якого з них вам точно буде достатньою.

Яку швидкість на велосипеді можна розвинути

Також слід зазначити, що максимальна швидкість залежить не тільки від типу велосипеда, а ще й від вашої фізичної форми. Наприклад, на легкому шосейному велосипеді професійний спортсмен може без проблем розігнатися до 60 км/год або навіть більше! У той час непідготовлена людина ледь зможе досягти позначки в 35-40 км/год. Але, фізична форма - це те що можна розвинути. Якщо на початку велосипедного сезону ви будете втомлюватися на швидкості 30 км/год, то наприкінці сезону ця швидкість вам може здатися дитячою.

А тепер розглянемо типи велосипедів за максимальною швидкістю.

Шосейні велосипеди

Ті хто, хоча б раз у житті їздив на шосейному велосипеді, розуміє, про що зараз піде мова. Ці велосипеди створені для швидкості, та мають все необхідне для цього. Перший же оберт педалей дає зрозуміти, що цей байк вимагатиме від велосипедиста певних фізичних навичок. Але натомість надасть відчуття польоту на рівній трасі.

Сучасний світ шосейників може запропонувати велике розмаїття різних велосипедів за швидкістю. Наприклад, якщо розглянути класичний шосейний велосипед, то в середньому він дійсно розвиває швидкість до позначки в 30-40 км/год. Він розроблений для змагань по типу Тур Де Франс та тренувань на рівному асфальті. Можна сказати, що класичний шосейник має рівновагу між швидкістю та зручністю серед усіх його братів. І якщо ви обираєте универсальный велосипед саме для змагань та ефективних тренувань, то краще цього типу шосейника ви не знайдете.

швидкість на велосипеді

Серед шосейних велосипедів останнім часом дуже популярними є Endurance велосипеди. На перший погляд ви можете не помітити різниці між класичним, але ж вона є і дуже відчутна. Ендюранс шосе розроблені для комфортніших поїздок асфальтом. З ним у вас не буде проблем на поганому асфальті, завдяки ширшим покришкам та більш вертикальному положенню тіла. Але ж заради комфорту довелося трохи поступитися швидкістю. Якщо класичний варіант дозволить вам тримати 40 км/год без проблем, то ендюранс буде потребувати від вас більше зусиль. Тож такий тип шосейника частіше за все обирають для звичайних поїздок на великі відстані, без серйозних змагань чи тренувань.

Шосейний велосипед швидкість

Але якщо ви хочете швидкість без компромісів, тоді зверніться до аерошосе чи тріатлону. Обидва ці велосипеди розраховані на максимальну швидкість. Завдяки спеціальній геометрії та дуже низькій позиції спортсмена, цей велосипед при певних зусиллях може розігнатися до 60 км/год по прямій. Але вам треба розуміти, що це не просто велосипеди, а вже спортивні знаряддя, у яких не думають про комфорт. Тож їздити на цих велосипедах постійно буде не так вже і зручно!

Шосейний велосипед

Тож, нумо підведемо підсумок по шосейниках:

✔️ Класичний шосейник підійде для інтенсивних тренувань та змагань (середня швидкість 30-40 км/год )
✔️ Ендюранс шосе - це про комфорт та зручність. Швидкість буде на рівні 25-30 км/год. Про те вам буде легше долати значні відстані за рахунок його комфортної геометрії.
✔️ Аерошосе або тріатлон - спортивні знаряддя. Ніякого комфорту, про те середня швидкість впевнено превалює за 40 км км/год

Гірські велосипеди

Якщо ви плануєте придбати гірський велосипед, то слід розуміти, що цей тип аж ніяк не про максимальну швидкість. Його сильний бік - це ідеальна керованість за умов відсутності асфальту. Тож ви можете сміливо підкорювати бездоріжжя, а про зчеплення подбають широкі покришки та амортизатори. До речі саме наявність амортизації та широких покришок робить ці велосипеди дуже керованими. У той же час саме через це вони не такі швидкі.

Тому при підборі слід враховувати таке правило: чим ширші покришки та більше хід амортизації тим складніше вам буде набирати швидкість.

Наприклад, якщо взяти класичний хардтейл для крос-кантрі, то це буде найшвидший гірський велосипед серед усіх. Він має тільки передню амортизацію, відносно невелику ширину покришок та середню вагу в 12 кг. З гарною фізичною формою на такому велосипеді можна буде відносно легко підтримувати 30 км/год. Також все залежить від рівня велосипеду та його технічних особливостей, про які ми розкажемо трохи нижче.

Велосипед для крос-кантрі швидкість

А от якщо ви придбаєте двопідвіс - велосипед із переднім та заднім амортизатором, то швидкість на асфальті тримати буде ще складніше. Бо в нього широкі агресивні покришки та підвіска, яка також знижує швидкість. Натомість на суворому бездоріжжі ви матимете змогу тримати більшу швидкість. Підвіска буде ефективно відпрацьовувавати всі ями та нерівності, які більше не заважатимуть вам крутити педалі. Професійні гонщики вже робили багато тестів, які підтверджують що двопідвіс швидше за хардтейл на бездоріжжі. Тож якщо ви не любите асфальт, та хочете круто їздити бездоріжжям, то саме двохпідвісний байк - найкращий вибір!

Двопідвіс велосипед

Тож що там по швидкості у гірських велосипедів:

✔️ Гірський хардтейл для крос-кантрі - найшвидший. Якщо вам потрібен комфортний велосипед для всього, то можна сміливо розглядати його. Середня швидкість на асфальті приблизно 20-25 км/год.
✔️ Двопідвісний велосипед на асфальті буде значно повільнішим. Проте на бездоріжжі ви матимете значний приріст. Тож, на асфальті ви будете мати близько 20 км/год. А ось на бездоріжжі двопідвіс буде швидшим за хардтейл на підйомах та спусках.

Міські велосипеди та гравійники

Категорії велосипедів для міста - це єдина, де велосипеди можуть мати дуже і дуже різні показники швидкості. Бо дамський велосипед із корзинкою - це міський велосипед. Швидкісний байк для комп'ютингу по типу Merida Speeder - це також міський велосипед! Хоча перший буде мати комфортну швидкість до 20 км/год, а другий у той час може легко мчати до 30 або більше! Тому серед міських варто розрізняти прогулянкові моделі та цілком швидкі дорожні велосипеди.

Велосипед для міста

У гравійників у той час все буде залежати від ваги велосипеда та ширини покришок. Наприклад на моделях для туризму ви будете мати комортну швидкість до 25 км км/год. А ось спортивні легкі гравійники дадуть вам змогу впевнено утримувати 30 як на асфальті так і на бездоріжжі.

Тож при виборі міського велосипеда або гравійника слід врахувати такі особливості:

✔️ Міські велосипеди дуже різні: дамський велосипед і швидкий міський гібрид будуть мати діаметрально різні показники швидкості.
✔️ Швидкість гравійника залежить від його технічного рівня (вага та матеріал рами), а також від призначення. Спортивні моделі - це легкі 30 км на годину майже усюди. А ось турінги вже будуть повільнішими.

Гравійний велосипед швидкість

Що таке накат велосипеда та від чого він залежить

Накат - це кількість сил, які потрібно витратити на подолання певного відрізку шляху. Також під накатом слід мати на увазі відстань, яку велосипед проїжджає без прокручування педалей. На накат впливає безліч чинників, у тому числі ми виділили 8 основних.

Загальна вага велосипеда

Вочевидь це найперше, що спадає на думку. Тяжкий велосипед буде дуже важко розігнати по прямій і ще складніше угору. На легких спортивних байках ви зможете з легкістю тримати 30 або навіть більше кілометрів за годину. У той час важкі велосипеди будуть вам сильно заважати.

Саме тому при виборі велосипеда слід дотримуватися таких правил щодо ваги:

✔️ Для гірських велосипедів бажано, щоб вага не виходила за 15-16 кг. Більший показник не тільки зробить вас повільніше, але й забере усі сили під час звичайних поїздок не на швидкість.
✔️ Вага якісного шосейника не може перевищувати 10 кг. Якщо обраний вами шосейник важить більше - з ним точно щось не так. Краще оберіть легший варіант і точно не пожалкуєте.

Покришки та тип протектора

Безперечно - саме покришки мають найбільший вплив на швидкість велосипеда.

На сьогоднішній день можна виділити три загальних типа покришок:

  • Слік - ідеально гладка резина, яка частіше за все не має протектора. Створена для їзди твердим покриттям, таким як асфальт та твердий грунт. На такій резині можна без проблем тривати високу швидкість. В залежності від ширини від 25 до 35 км на годину.
  • Напівслік - має центральну гладку ділянку як у сліка, про те вже агресивні бокові зацепи. На поганому асфальті та помірному грунті вони непогано себе зарекомендували. Комфортна швидкість коливається від 20 до 30 км на годину.
  • Позашляхова резина. Створена виключно для бездоріжжя. Має круте зчеплення, та дає вам змогу легше керувати велосипедом. Проте на асфальті дуже неохоче набирає швидкість. Комфортно буде їхати десь біля 20-25 км на годину.

Покришки для велосипеда

При виборі резини пам'ятайте - чим більше ширина, тим складніше ця покришка буде набирати швидкість. Також на накат впливає тиск у колесах. Чим м'якше вони будуть, тим менше швидкість ви зможете розвинути. Тож рекомендуємо вам дотримуватися нормального тиску, та підкачувати колеса раз на два тижні.

Розмір і маса коліс

Від розміру коліс залежить не скільки швидкість, скільки загальна поведінка велосипедів. Саме вони визначають, як швидко велосипед буде набирати швидкість та утримувати її.

Розмір колес велосипеда

Сьогодні на ринку дорослих велосипедів можна виділити чотири стандарти коліс:

  • Колеса 26 - застарілий диаметр гірських велосипедів. Наразі використовується тільки на прогулянкових велосипедах. За рахунок невеликого діаметра вони дуже швидко розганяються. Але так само швидко її і втрачають. Саме через вони і відійшли на другий план.
  • Колеса 29 наразі оптимальні для гірського велосипеда. Вони значно більші за 26, тому мають значно кращий накат. Тобто, по прямій на таких колесах вам буде їхати значно швидше і максимальна швидкість буде більшою.
  • Колеса 28 - золотий стандарт для шосейних велосипедів. Вони легкі, та мають все щоб видавати максимальну швидкість на дорогах.
  • Колеса 27, 5 - це гірський стандарт. Зроблений для тих, кому 29 не підходять за розміром. На відміну від найнера, такі колеса більш маневрені та потребують менше зусиль на розгін.

Також не варто нехтувати вагою коліс. Чим вона вище, тим складніше вам буде набирати швидкість, особливо у підйомах. Тому при підборі коліс, подбайте про те, щоб ободи та втулки мали низьку вагу.

Матеріал рами

Рама на велосипеді - усьому голова! Вона відповідає за вагу велосипеда, його зручність для тих чи інших поїздок, а також за швидкість!

Матеріал рами велосипеда

Зараз ви можете обрати велосипед на таких рамах:

  • Сталь - найповільніший матеріал. Частіше за все на таких рамах збираються дешеві велосипеди. Але ж сталь - це не не тільки про щось дешеве. На якісних сталевих рамах збираються велосипеди для подорожей(турінги). Але вони також не розраховані на максимальну швидкість. Комфортна відмітка на велосипедах зі сталевою рамою це від 20 до 30 км на годину в залежності від типу велосипеда. Це зумовлено великою вагою сталевих рам та їх мякістю.
  • Алюміній - найпоширеніший серед усіх. На відміну від сталевих, такі рами будуть жорсткішими та легшими, що дасть вам змогу їхати швидше. Тому на гірських алюмінієвих велосипедах ви будете легко тримати до 20-25, а на шосейниках та гравійниках це показник збільшується до 30-35 кілометрів на годину.
  • Карбон - найжорсткіший та найшвидший. З нього роблять професійні гірські, гравійні та шосейні велосипеди. Тож який карбоновий байк ви б не обрали, ви отримаєте найвищу швидкість серед його сталевих та алюмінієвих братів. Професіонали можуть розігнати такі велосипеди до 50-80 кілометрів на годину в залежності від типу велосипеда.

Чистота трансмісії та стан втулок

Дуже багато велосипедистів забивають на ці два явища, але дуже дарма! Бо брудний ланцюг та поганий накат втулок можуть буквально звести ваші зусилля нанівець. А чистий ланцюг та ідеальні втулки, навпаки, зроблять вас дуже швидким. Тай в цілому на чистій трансмісії приємно їздити, бо ланцюг не буде видавати неприємні звуки. Саме через це треба регулярно проводити технічне обслуговування.

Догляд за велосипедом

Ось невеликий чек-лист як стати швидше з мінімальними витратами:

✔️ Завчасні чистка та змащування трансмісії. Ланцюг та зірки треба регулярно мити та змащувати. Детальніше про це та види засобів догляду читайте тут.
✔️ Регулярне ТО. Втулки потребують обслуговування після кожного сезону. Сюди входить чистка, заміна консистентної змазки та заміна підшипників для втулок з промисловими підшипниками.

Ці дії можна зробити власноруч, або в нашому сервісі. Після чого ви гарантовано отримаєте збільшення вашої максимальної швидкості!

Як ви вже зрозуміли, на швидкість впливає не тільки тип велосипеда, а навіть такі дрібниці, як чистота трансмсії. Тож регулярно доглядайте за велосипедом, робіть його легшим та будете розвивати дійсно високі показники по швидкості!

Рекорд швидкості на велосипеді

У 2018 роцу американка Денис Мюллер-Коренек оноввила рекорд швидкості. Вона досягла на велосипеді шалених 295,6 км на годину. До цього рекордсменом був Фред Ромпельберг, він зміг розігнатися до 268,7 км на годину.

Задавайте питання в Instagram Задавайте питання в Telegram